Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.323

Mzda zaslaná na účet osoby blízké s exekucí a neoprávněná exekuce nedlužníkovy částky exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1373 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
nechala jsem si 2x zaslat moji mzdu na účet tchýně a po druhém zaslání mi odešla moje mzda na exekuci tchýně, které strhávají ze mzdy srážky. Je možné si vymoci moji mzdu od exekutora zpět? Živím dvě malé děti. Jaký postup se v této situaci vyžaduje. Prokazatelně je to moje výplata, ale kam se obrátit a jakou mám šanci, že mi bude vrácena?
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by bylo vhodné, aby Vaše tchýně coby povinná exekutorovi zaslala žádost o zaslání neprávem blokované částky, která se bude rovnat právě Vaší mzdě a požádala exekutora o vrácení této částky na Váš účet (není-li rovněž blokován), nebo složenkou. V tomto případě je však nutné doložit, že peníze, které byly na účet Vaší tchýně připsány jsou skutečně Vaše a nikoli tchýně (povinné). Mám za to, že tuto skutečnost doložíte právě potvrzením od zaměstnavatele nebo listinou, ve které zaměstnavatele žádáte o zasílání Vaší mzdy na účet tchýně a dále i kopií Vaší výplatní pásky. Mám za to, že by Vám exekutor tyto peníze vrátit měl, ale nečekejte, že to bude ihned.
S Vaším zaměstnavatelem se domluvte na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou a nenechávejte si zasílat Vaší mzdu na cizí účty. Víte o exekucích se špatně mluví, a to i v rodině. Zvláště starší lidé se za své finanční problémy stydí a před svými dětmi je tají až může dojít i k situacím jako je ta Vaše.
Vaše tchýně však coby povinná může požádat podle ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu na pobočce banky u které má veden blokovaný účet o výplatu nezabavitelné částky, která by jí měla být na základě její žádosti vyplacena. Tato nezabavitelná částka činí cca 6.800,- Kč. O výplatu této částky však lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce z účtu povinného, o tomto by měl exekutor Vaši tchýni poučit.
 
Děkuji moc za rychlou odpověď.
 
Za málo, kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.