Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.394

Návrh na zastavení exekuce z důvodu vysokého věku a předlužení dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1190 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
právě jsem zjistila, že má teta, se kterou žiji má na sebe celkem 17 exekucí, mám jí ráda, chtěla bych jí pomoci a nevím, kde začít, proto prosím o radu.
Z centrální evidence exekucí jsem si stáhla, že její exekuce jsou od roku 2003 až 2014, 17 exekucí v částce cca 150.000 Kč, bez úroků, nákladů exekutora, tedy jen částka, kterou si vypůjčila.
Teta má 69 let, zapomíná a myslím, že by se mi ani nepřiznala, že na ní exekuce jsou.
U jedné advokátní kanceláře má 9 exekucí, u další 4 a 4 u jednotlivých dalších kanceláří.
Kde bych mohla začít, pokud bych chtěla žádat o zastavení z důvodu předlužení nebo vyššího věku. Teta má důchod ca 8.400 Kč, po odečtení exekuce z PSSZ a ZP jí zbude ca 6.500 Kč.
Prosím, poraďte mi, co s tím mohu dělat.
Děkuji
BM
 
Zdravím Vás, nejdříve bych kontaktovala jednotlivé soudní exekutory, které bych požádala o aktuální vyčíslení dlužných částek. O vyčíslení dlužných částek však musíte žádat jménem povinné (tedy tety). Vám by exekutoři nic nesdělili, neboť nejste povinná. To jaký exekutor příslušnou exekuci vede zjistíte snadno, a to tak, že u exekucí máte i spisové značky soudního exekutora, např, 103 EX 105/2015, což je exekuce vedena soudním exekutorem JUDr. Vránou (nyní JUDr. Lukášem Jíchou, Exekutorský úřad Přerov). Seznam exekutorů je dostupný na stránkách Exekutorské komory ČR, tj. na http://www.ekcr.cz a stačí zde kliknout na odkaz seznamy - seznamy exekutorů a do vyhledávacího formuláře zadat číslo exekutora. Kdyby se Vám nedařilo, je možné nahlédnout spolu s tetou do spisů u exekučního soudu, tj. u okresního soudu, v jehož územní působnosti teta bydlí. Až budete znát aktuální dlužné částky od exekutorů, můžete jménem tety u exekucí, na něž nebylo nic vymoženo začít podávat návrhy na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sn. , a to pro nemajetnost povinného.
Nemajetnost povinného je však třeba vždy doložit, a to jak potvrzením o výši důchodu od ČSSZ tak i exekučními příkazy ostatních soudních exekutorů. Přeji Vám hodně štěstí.