Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.081

Přeplatek daně a exekuce - daňová sleva na dítě, matka samoživitelka

Odesláno: 
Otevřeno 1356 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat můžou mi vzít přeplatek na daních, který vznikl z úlevy na dcerku, když jsem samoživitelka na nemocenské? A k tomu mi vzali dcerku na školu a já nemám na to jí zaplatit věci na střední školu, kam ji přijali. Dá se s tím něco dělat, aby mi je vyplatili? Nebo je jiný způsob, jak to řešit? Děkuji za odpověď. Nevim už si rady, budu vděčná za vaši odpověd.
 
Jelikož je přeplatek na dani součástí vyplácené mzdy, byly srážky ze mzdy správně počítány jak ze mzdy tak z tohoto přeplatku. Neuvádíte, zda jste v insolvenci či v exekuci. V insolvenci byste se mohla zkusit výjimečně dohodnout s insolvenčním správcem, a to pokud řádně plníte podmínky oddlužení plněním splátkového kalendáře a je-li výhled na uspokojení Vašich věřitelů ve výši přesahující 30% jejich nezajištěných pohledávek.
Pokud by Vaše očekávaná míra uspokojení nezajištěných věřitelů přesáhla 50%, můžete insolvenční soud požádat o schválení nižší splátky, ale musíte být schopna i při nižší splátky uspokojit pohledávky svých nezajištěných věřitelů ve výši alespoň 50% jejich pohledávek. Žádost o nižší splátky musí být řádně odůvodněna a doložena důkazy. Možná by nebylo od věci obrátit se i na sociální pracovnici, zda by Vám mohla být poskytnuta jednorázová mimořádná pomoc ve výši 20.000,- Kč. Tato pomoc by neměla podléhat žádným srážkám, neboť se jedná o dávku státní sociální podpory.