Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.141

Žádost o přednostní splacení jistiny proti úrokům - postup

Odesláno: 
Otevřeno 4261 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci a zajímalo by mě zda-li si mohu zažádat o přednostní splácení jistiny. Platím platím, ale dluhu se nemohu zbavit, protože dokola platím úroky a jen malou část jistiny. Nechápu, proč pro exekutory není nějaká vyhláška, která by přednostní splacení jistiny sama nařizovala. Mám více exekucí a potřebuji je řešit, ale tímhle způsobem se jich nikdy nezbavím. Je nějaká možnost jak exekutora,, donutit´´, aby celou výší měsíční splátky umořoval nejprve jistinu?
Děkuji moc za Váš čas
 
Zdravím Vás, mám za to, že žádná taková vyhláška není. Exekutor sám rozděluje vymožené plnění na své náklady a poté je zasílá oprávněnému, který o tom, jak toto plnění rozdělí již rozhoduje sám. Zkuste požádat oprávněného (věřitele) o odpuštění příslušenství. Tato žádost však musí být řádně odůvodněna, aby jí věřitel (é) mohli vyhovět a je nutné doložit i Vaše příjmy a další exekuce. Jelikož o této žádosti rozhoduje pouze oprávněný záleží jen na něm, zda Vám vyhoví či nikoli. Kopie těchto žádosti zašlete i jednotlivým exekutorům.
Jediné co můžete zkusit udělat je to, že se pokusíte dohodnout se soudními exekutory na vyšší míře umořování jistiny.
Dalším řešením by bylo podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení, a to pokud jste schopen ze svých příjmů uhradit alespoň 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů a odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč insolvenční návrh jednotlivce nebo 97.980,- Kč insolvenční návrh manželů. Insolvence však není nejrychlejším řešením, proto se musíte rozhodnout dle Vaší situace. Pro úplnost uvádím, že máte-li zajištěné věřitele musíte počítat i prodejem zajištěného majetku, a to v insolvenci.