Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.470

Zastavení nemovitosti pro dluh podílového spolumajitele, spoluvlastníka - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3412 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsme bytová jednotka o 6 bytech, každý máme na sebe napsanou zhruba 1/6 bytové jednotky. Sousedka má na sebe exekuci a tím nám zastavili celou bytovou jednotku. Tudíž je každý byt exekučně zastaven. Nyní má na sebe vyhlášen osobní bankrot. Je možné se proti tomuto nějak bránit, jelikož zástavní právo na celou nemovitost stále trvá. Je možné podat nějaké trestní oznámení nebo tak něco.
Osobní bankrot byl zahájen začátkem tohoto měsíce, zjistili jsme, že má koupenou garáž, ale není uvedená v podkladech, jelikož si jí ještě nepřevedla na sebe. Pokud by se tato situace nahlásila, že popřela informace ohledně nemovitosti, je možné, že se osobní bankrot zastaví?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, z toho co píšete je zřejmé, že nemáte v domě vymezeny bytové jednotky a proto má každý z Vás zastavenu 1/6 své jednotky, neboť v tomto případě jste všichni podílovými spoluvlastníky celého domu se stejně velikými spoluvlastnickými podíly.
Pokud dlužnice zatajila svůj majetek při podání návrhu na povolení oddlužení, můžete tuto skutečnost insolvenčnímu soudu oznámit. Vaše oznámení by v případě, že by dlužnice nevzala návrh na oddlužení zpět, dříve než bylo rozhodnuto o jejím úpadku, mělo za následek řešení úpadku dlužnice konkursem a k zpeněžení majetku dlužnice by došlo, ale zpeněžoval by insolveční správce a nikoli exekutor. Bohužel to, že má někdo exekuci není důvodem pro podání trestního oznámení.
Podáním insolvenčního návrhu nemůže exekutor konat exekuci a exekuce je po dobu probíhající insolvenčního řízení odložena, což znamená, že exekutor nebude tuto jednotku zpeněžovat. Pokud by se však do insolvenčního řízení přihlásil zajištěný věřitel spoluvlastnický podíl dlužnice na domě by byl zpeněžen insolvenčním správcem. Za této situace bude nejlepší, když se obrátite se všemi podklady, které k věci máte na advokáta, který vykonává i činnost insolvenčního správce a dohodnete se s ním na nejlepším postupu v této věci. Popřípadě tento dotaz položte i kolegům co se zde zabývají výhradně insolvencí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí.