Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.108

Exekuce - vrácení dluhu partnerem dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1382 x
3 odpovědi
 
Přeji dobrý den,
rád bych Vás požádal o pomoc. Jde o to, že jsem kamarádovi p. Šidákovi půjčil peníze na vyplacení dluhů a on mi je vrátil tak, že si jeho přítelkyně sl. Hýsková vzala úvěr a peníze mi vrátil tedy převodem z účtu sl. Hýskovou, avšak později se rozešli a ona teď požaduje vrácení mě zaslaného obnosu pomocí exekuce č. j. 047 EX 20/16 – 16 EXEKUČNÍ PŘÍKAZ. problém je, že na adrese trvalého bydliště se nevyskytuji a nebyl jsem reálně informován o řízení. Smlouvu o půjčce jsem měl jen s ním.
Mohu nějak bojovat proti této situaci a mohu požádat soud o pozastavení exekuce, která je pro mou rodinu likvidační, dokud se vše nedořeší? Šlo totiž údajně o doplacení dluhu na hypotéce, kterou měli společně (! ) a oběma jsem tím pomohl k tomu, že mohli dům prodat a vyvázat se z dluhů.
Je tam ještě jeden moment, kdy p. Šidák po rozchodu se sl. Hýskovou měl na mé přání doručit mě jeho uznání dluhu vůči sl. Hýskové, avšak potají se snažil vymanit se ze závazků insolvencí, o čemž mě neinformoval a dozvěděl jsem se to na poslední chvilku, takže jsem se pro jistotu přihlásil s celým jeho dluhem, tehdy myšleno do doby, dokud nedodá požadované uznání dluhu p. Šidáka vůči sl. Hýskové.
Zde je odkaz na jeho insolvenci http://www.isir.info/isir/spis/134357/C/Milan-Sidak.
Bohužel nemám aktuální kontakty na oba dva zmíněné a trochu mi to laicky zavádí podvodem z jejich strany, sl. Hýskovou jsem se snažil kontaktovat přes její právní zástupkyni, avšak bez odezvy.
Prosím Vás o posouzení případu a návrh řešení, situace je pro mě a mou rodinu existenčně katastrofální, děkuji za Váš čas,
s pozdravem, XY
 
Zdravím Vás, problém je v tom, že se na adrese trvalého pobytu nezdržujete, takže Vám bylo nejspíše doručeno tzv. fikcí doručení. Přesto bych podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte tak, že Vám exekuční titul nebyl řádně doručen, o řízení jste se tedy nedozvěděl a nemohl jste se řádně bránit. Z toho důvodu tedy exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nemůže být vedena exekuce na Váš majetek. Dále uveďte, že máte za to, že exekuční titul byl vydán v rozporu se skutkovým stavem a z toho důvodu byla věc nesprávně právně posouzena a zde popište, jak to bylo, že Vy jste byl věřitelem kamaráda a doložte i smlouvu o půjčce, dluh, že Vám byl splacen bývalou přítelkyní onoho kamaráda, což opět doložte a máte tedy za to, že z tohoto důvodu by exekuce měla být zastavena, neboť oba věděli, že se na adrese trvalého pobytu nezdržujete a věděli, kde se zdržujte, ačkoli tuto adresu v žalobě ani v návrhu na nařízení exekuce neuvedli, (Toto uveďte jen je-li to pravda, jinak to neuvádějte). Na Vašem místě bych rovněž požádala soudního exekutora i o odklad exekuce, dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, s tím, že neprodlenou exekucí byste byl Vy a Vaše rodina vážně poškozen a oprávněný by odkladem exekuce nebyl vážně poškozen, a to navíc za situace, kdy zvažujete podání žaloby na určení neplatnosti exekučního titulu právě z výše uvedených důvodů. O odklad exekuce je možné požádat o 1 - 6 měsíců. Rozumné je žádat odklad exekuce o 3 - 6 měsíců. V tomto případě Vám doporučuji navštívit advokáta a donést mu veškeré listiny, které k věci máte, tedy smlouvu o půjčce, úhradu dlužné částky, komunikaci s "kamarádem" a uznání dluhu. Mám za to, že by popisované jednání mohlo skutečně naplnit i skutkovou podstatu trestného činu podvodu. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Pro úplnost dodávám, že návrh na zastavení exekuce a návrh na odklad exekuce se podává u exekutora, který tuto exekuci vymáhá.
 
zdravím a děkuji Vám za návrh řešení, naděje umírá poslední
 
Za málo rádo se stalo. Kdybyste cokoli potřebovali, můžete se na nás obrátit.