Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.307

Exekuce na výživné dopředu - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 3366 x
19 odpovědí
 
Dobrý den,
příteli zvýšil soud výživné a zpětně za 3 roky měl zaplatit najednou 41.000 Kč, neměl to najednou, dával to po splátkách, jeho ex na něj podala žalobu u soudu a i zároveň u soukromého exekutora na dlužné, ale i běžné výživné, které se vždy plnilo. Nejprve mu začali soudně stahovat, vše se zaplatilo a pak přišel dopis od soukromého, o stejné výživné, podali jsme návrh na ukončení, ale ne přes ně, ale přes soud, ten to ukončil jen v bodě celkové dlužné částky, ale exekuci na běžné má trvat. pak se dalo další odvolání, opět to samé a nyní přišlo od exekutora, že dluží částku 1.900 Kč dlužnou a exekuce se bude vztahovat na běžnou exekuci na 5 let dopředu a z toho i vypočítali náklady exekutora, takže z částky 390.000 Kč částka činí 63.000 Kč, ze zákona prý můžou dat exekuci na 5 let dopředu.
No je to srandovní, když nic nedlužíme, také si tam někde našli těch 1900 Kč dlužného a aby to nebylo všechno, navrhovatelka se k tomu nevyjadřuje, i po žádostech aby se vyjádřila, jestli dostává běžné výživné, všechny doklady jsme na úřadu podali, díky tomu, že navrhovatelka jim nepřišla říci, jestli to dostává, budou my nyní stahovat i běžné výživné od doby začátku exekuce, takže skoro 2 roky zpětně.
 
Zdravím Vás, je mi Vás a přítele velice líto, věc, která se dala vyřešit komunikací se nyní řeší formou exekuce. Bohužel ono výživné na dítě či děti je privilegovanou pohledávkou, a pro výživné jako pro jedinou ze všech pohledávek existuje zákonná vyjímka, že jde vymáhat i výživné splatné v budoucnu, a to proto, aby nezletilé dítě nebylo bez prostředků a vystaveno nebezpečí nouze, ale doba 5 let dopředu se mi zdá být příliš dlouhá, Osobně Vám doporučuji cca rok vyčkat a poté zkusit podat návrh na zastavení exekuce, s tím, že dluh na výživném je doplacen a že řádně a včas hradíte běžné výživné takže dle Vašeho názoru důvody pro nařízení exekuce již pominuly. Tento návrh však musí podat pouze Váš přítel, tedy povinný, dříve to nemá smysl zkoušet, a to s ohledem na privilegované postavení pohledávek výživného.
 
Děkuji moc za odpověď, můžu se prosím ještě zeptat, jestli by podal povinný návrh na zastavení a zastavili by to, částka nákladů jejich byla vypočítána z částky 5ti let a kdyby to zastavili dříve, můžeme žádat pak i vrácení části z jejich nákladů? bylo to z částky 390000kč, bude to např. z částky o polovinu nižší.
A prosím ještě jedna otázka, jestli se platí sepsání návrhu na výživné u soukromého exekutora? myslela jsem si totiž, že ze zákona je to výjimka která se neplatí. Oni mu totiž naúčtovali více než 6500kč za sepsání pro oprávněnou a víme, že to sama sepisovala, neměla právní pomoc. Dali jsme odvolání k tomuto bodu a chceme vysvětlení a ať oprávněná potvrdí platbu. je to dobře? moc děkuji
 
Zdravím Vás, mohu Vám sdělit, že exekuce nebude zastavena dříve než budou uhrazeny náklady exekuce, což je takto uvedeno i v zákoně. Vy sami neovlivníte to jak exekutor vymožené částky rozděluje, zda si je ponechává na náhradu nákladů exekuce nebo je zasílá oprávněné, nebo zda tuto částku dělí na dva díly. Zde bude vhodné se exekutora průběžně dotazovat na výši dlužné částky, a zde by to mělo být rozepsáno. Mám za t, že byla-li by exekuce zastavena dříve, měly by být poměrně poníženy i náklady exekuce, ale se stoprocentní jistotou to netvrdím. K druhé části dotazu uvádím, že se domnívám, že jste postupovali správně.
 
Dobrý den,
ještě bych k tomu všemu chtěla prosím vědět, jestli, když navrhovatelka se k tomu schválně nevyjádřuje a tím poškozuje vlastně povinného. protože on vše zaplatil na její účet a ona se musí vyjádřit, jestli to dostala, což neudělala a zdržuje to, díky tomu mu začnou provádět exekuci na plat zpětně za to všechno za co se navrhovatelka nevyjádřuje… chtěla bych jen vědět jestli je nějaký postih nebo můžem něco dělat proti ní. například žaloba na ni, že schválně zdržuje a tím poškozuje oprávněného a jeho rodiny finanční situaci, díky těm stahováním neoprávněným se totiž dostaneme do velmi tíživé finanční a ekonomické situace, děkuji moc za odpověd
 
Zdravím Vás, pokud jste k soudnímu exekutorovi podali návrh na zastavení exekuce a oprávněný se v určené lhůtě dané soudním exekutorem k tomuto Vašemu návrhu nevyjádřil, nebo s tímto návrhem vyjádřil nesouhlas, tak o návrhu na zastavení exekuce bude rozhodovat soud. Vy můžete ještě podat návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, a to právě z Vámi zmíněných důvodů, které byste však měli doložit. O odklad exekuce lze exekutora požádat o 1 - 6 měsíců, popřípadě můžete lhůtu odkladu vymezit i tak, že žádáte o odklad exekuce, dokud nebude rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce.
V tomto případě bych žalobu nepodávala, spíše bych exekutorovi navrhla, aba i oprávněné, a to vzhledem k jejímu přístupu k dané věci uložil úhradu nákladů exekuce.
 
Děkuji a ten poslední bod, když jste psala, že by jsme mohli navrhnout exekutorovi, aby i oprávněné uložil úhradu nákladů exekuce, má to být oficialně písemně? protože jinak, kdyby jsme to řekli osobně, tak nás více méně nikdo neposlouchá.
 
Zdravím Vás, ano veškerou komunikaci se soudním exekutorem ve věci návrhů, žádostí či vyjádření je nejlepší vést v písemné formě, a to doporučeně s dodejkou. Máte totiž důkaz i o tom, že Vaše podání bylo exekutorovi doručeno a i o tom, kdy se tak stalo.
 
Mockrát děkuji za odpovědi, moc mi pomohli. A má ještě jeden dotaz, exekutoři nám ještě vypočítali dlužnou částku necelé 2000kč, o které víme, že je neoprávněna. dokonce přítel v minulosti přeplatil dlužnou částku. můžeme dát návrh nebo žádost exekutorovi, aby nám to vysvětlili? nevím jak to mám písemně formulovat. děkuji např. žádám o vyjádření k této částce? díky moc
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nutné podat k exekutorovi návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že žádáte o částeční zastavení exekuce co do částky 2.000,- Kč, neboť tato částka byla řádně uhrazena, což je však nutné doložit buď výpisem z účtu, potvrzením o platbě z bankomatu (stvrzenkou) nebo ústřižkem složenky. Pokud jinak vše řádně hradíte (mám na mysli výživné) doložte exekutorovi i tuto skutečnost výše zmíněnými doklady. Exekutor vyzve k vyjádření oprávněného, a buď rozhodne sám, nebo tento návrh postoupí soudu, který o něm rozhodne.
 
Dobrý večer,
děkuji za odpověd, mám další otázku z dovolením.
Když oficiálně je vedena exekuce na dlužné výživné ca 2.000kč a běžné výživné jak již jsem psala vedou na 5 let dopředu, částka je tedy 390.000kč
Poplatky exekutorovi vč. dph apod. jsou ca 60.000kč,
je to prosím správně? nebo by to mělo být vedeno jen na tu dlužnou částku? děkuji moc
 
Zdravím Vás, exekuci na výživné lze nařídit jen je-li na výživném dluh. Mám za to, že nařizovat exekuci na 5 let dopředu je dosti zvláštní, což by muselo vyplývat i ze zvláštních okolností případu. Náklady exekuce by tedy měly být primárně počítány z dlužného výživného, protože exekutor ví, že bude jistou dobu vymáhat běžné výživné, ale ani on neví jak dlouho to bude. Proto bych náklady z běžného výživného počítala raději dva roky dopředu. Jen dodávám, že vedle běžného výživné je lepší exekutorovi uhradit vyšší částku, protože z tohoto přeplatku bude hrazeno jak "dlužné" výživné tak i náklady exekuce. Na Vašem místě bych se zkusila proti příkazu k náhradě nákladů exekuce bránit námitkami, které adresujte k soudnímu exekutorovi.
 
No nezdálo se mi to moc fér, když to počítají z toho, co povinný nedluží. Kdyby se mi nakonec nepodařila tato námitka obhájit u ex. úřadu, můžu podat námitku k tomuto jednání na exekutorskou komoru? nevím přesně jak formulovat tuto námitku, no snad se mi to podaří. moc děkuji
 
Zdravím Vás, jelikož jste podali návrh na zastavení exekuce je nutné počkat, jak o něm bude rozhodnuto, popřípadě můžete námitky proti nákladům exekuce podat co nejdříve a tam uveďte, že výživné je řádně hrazeno a stejně tak je splácen i dluh na výživném a že máte za to, že náklady exekuce jsou nesprávně počítány. Pokud by Vám nebylo vyhověno, je ještě možné podat stížnost na postup exekutora u Exekutorské komory ČR, ale to bych si nechala jako poslední možnost, neboť neznáte obsah exekučního spisu. Exekutor počítá náklady exekuce na základě toho co mu sdělí oprávněný.
 
Dobrý den,
jsem zde znovu s další otázkou z dovolením.
Nic se nám nedaří zatím, snad to bude lepší. Dali jsme návrh na znovu zpočítání částky nákladu exekuce, aby ji zpočítali pouze z dlužného výživného a ne z běžného 5let dopředu, zamítli z důvodu opoždění podání a postoupili to samozřejmě k soudu, ale s tím, že budou soudu předloženy k odmítnutí, můžu napsat další návrh, s tím, že at se vypočítá tato částka až po soudu, kde oprávněná se bude muset vyjádřit a říct, že na běžném výživném nejsou dluhy? nebo ještě nějak jinak? děkuji. dále jsme podali návrh, aby i oprávněná zaplatila část výloh, viz víše, kvůli maření, jelikož se k tomu nevyjádřuje a díky tomu teoreticky dlužím, i když jsem vše platil k jejím rukám, k tomu nám napsali, něco v tom smyslu, že ze zákona na to není paragraf, aby i oprávněná platila. Chceme to ještě znovu podat, je k tomu nějaký paragraf prosím? A další podání zamítnuté byl návrh na prokázání částky pro oprávněnou na náklady ekcekuce pro ni, to jsem i Vám psala, že ona nic neplatila a ze zákona se toto jediné neplatí a neměla právníka, neukázali nám žádný doklad, jen napsalai něco v tom smyslu, že to zřejmě sepisovala s jejich právníkem, neplatila ho však a jsou to její odměny… to asi tak nemá být, nebo ano? No prostě, vše co jsem napsala, kulantně zamítli. jdeme do toho, ale dále. děkuji za odpovědi a rady moc.
 
Zdravím Vás, ono napsat můžete cokoli. Z toho co jste psala by však bylo vhodné doložit zejména to, že na běžném výživném nejsou dluhy, že je zcela splaceno, a pokud byly v minulosti dluhy na běžném výživném jsou tyto zcela uhrazeny. Veškeré platby výživného, ať běžného či dlužného je však nutné doložit, a to příslušnými výpisy z účtu nebo potvrzeními z bankomatu, popřípadě i ústřižky složenek. Tyto doklady bude nutné doložit v kopiích, popřípadě i úředně ověřenými. Pokud je po Vašem příteli vymáháno stále to co již uhradil je to skutečně důvodem pro zastavení exekuce dle sut. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu. To, že tato částka je uhrazena, je však nutné exekutorovi doložit.
Ohledně úhrady nákladů exekuce uvádím, že dle ust. § 89 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb. , dojde-li k zastavení exekuce, hradí náklady exekuce ten účastník, který zastavení exekuce zavinil. Pokud by tedy exekuce byla částečně zastavena z důvodu úhrady výživného, a to proto, že oprávněná požaduje v návrhu na nařízení exekuce vyšší částku než kolik povinný dluží, měl by v tomto rozdílu hradit náklady exekuce oprávněný, neboť on požadoval více než kolik mu náleželo.
Ohledně náhrady nákladů účastníka, který nebyl právně zastoupen, v tomto případě tedy oprávněného nahlédněte na ust. § 89a exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Pokud by totiž oprávněná požadovala vyšší než paušální výši hotových výdajů, musí je doložit, jinak mu budou přiznány v paušální výši.
 
Vy jste to nepochopila, exekuce je vedena od října 2015 na běžné výžiné do budoucna na 5let, od října 2014 do dneška platil přítel to výživné oprávněné na účet takže nic nedluží, doložil to na exekut. uřad, jenže oprávněná se musí k tomu vyjádřit aby potvrdila, že všechny platby dostala, i když máme důkazy převody na bank, účtu. ale ona se ještě nevyjádřila a tím to prodlužuje a maří a exekut. uřad to bere jako celý dluh, i od října 2014 doposud. dali jsme teda navrh na zastavení. protože aspon tam na soudu se musí vyjádřit, protože exekutoři to z ní nemužou dostat, má pořád nějaké výmluvy, že nemůže přijít, že to nemůže dohledat, apod. ale příteli už vzali z účtu pár desítek tisíc a už i začali ztahovat z platu ca 11000kč, právě, že je to paradox, za to že nedluží ani korunu. Našli tam ještě dlužné výživné ca 2000kč z minulosti, ale na to máme také důkaz, že je dávno zaplacena, oprávněná totiž zatajila jednu platbu v minulosti.
dala jsem návrh na zastavení, návrh na částečné zastavení pokud ji teda uplně nezastaví k dnešnímu dni od řijna 2014, navrh na přepočítání nákladu exekuce po vynesení rozsudku o zastavení. můžu ještě neco dělat? děkuji
 
Zdravím Vás kromě návrhu na zastavení exekuce protože Váš přítel již nic nedluží nelze již nic jiného dělat.
 
Nevíte jestli jak dlouho by to mělo trvat? naposled soud rozhodoval 10 měsíců, myslím, že by to ted mělo být dříve. příteli totiž začali stahovat z platu částky které dávno zaplatil plus výdaje pro exekutora a vydržíme tak max. 3 měsíce. I tak budeme muset dodat každý měsíc do rozpočtu ca 10.000kč děkuji
 
Zdravím Vás, to jak dlouho bude trvat rozhodování soudu Vám nepovím, to je jako kdybych měla věštit z křišťálové koule. Navíc se blíží prázdniny, což je doba dovolených. Mám za to, že by mělo být rozhodnuto dříve než za 10 měsíců, pokud nebude nutné provádět nějaké složité dokazování.