Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.125

Vymáhání dluhu po ukončení insolvence, oddlužení, osobního bankrotu (dluh vzniklý před oddlužením)

Odesláno: 
Otevřeno 4078 x
1 odpověď
 
V únoru 2015 jste odpovídali uživateli host 1667 ohledně nařízení exekuce po skončení insolvence.

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/1667-konec-insolvence-oddluzeni-a-exekuce-od-stejneho-exekutora-a-pro-stejny-dluh-jako-pred-insolvenci-je-to-v-poradku.html

Došlo ke změně insolvenčního zákona nebo je vaše odpověď špatná? V mém Usnesení je totiž citují: "Vůči dlužníku tedy nelze po právní moci tohoto usnesení vymáhat žádnou pohledávku, která vznikla před zahájením insvenčního řízení ani příslušenství těchto pohledávek, (bez ohledu na to, kdy toto příslušenství přirostlo), nelze pro ně nařídit exekuci ani nelze exekuci, která byla již dříve nařízena vykonat." Konec citace. Toto mám já napsáno v Usnesení vydaném v březnu 2016, stejné jsem však našel i v jiných, starších řízeních namátkou nalezených v insolvenčním rejstříku. Nejedna se z vaší strany o špatnou odpověď, pokud uvádíte, že exekuci lze nařídit a nařízenou i vykonat? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, víte ono je to s tou insolvencí trochu složitější, zde hodně záleží i na tom, zda daná pohledávka vznikla před rozhodnutím o úpadku či nikoli. A dále i na tom, zda jste byl (a) při rozhodnutí soudu o splnění oddlužení osvobozen (a) od placení pohledávek, které Vaši věřitelé měli a mohli přihlásit do insolvence.
Pokud se jedná o pohledávku, která byla exekučně vymáhána před rozhodnutím o úpadku a Vy jste byla soudem osvobozena od placení pohledávek v souvislosti se splněním oddlužení, jedná se skutečně o chybu z mé strany a za tuto dezinformaci se Vám vělice omlouvám. U těchto poheledávek by po vydání usnesení o splnění exekuce měla být exekuce na základě návrhu dlužníka povinného při doložení usnesení o splnění oddlužení a osvobození od placení pohledávek před úpadkem zastavena.
Jiné by to však bylo v případě, že by tato pohledávka vznikla po zjištění úpadku, neboť, zde by se již jednalo o pohledávku za majetkovou podstatou, kterou již nelze přihlásit do insolvenčního řízení na majetek dlužníka a na tuto pohledávku by se tedy nevztahovalo ani ono osvobození od placení pohledávek soudem, neboť toto osvobození se vztahuje na pohledávky dlužníka před rozhodnutím o úpadku dlužníka. Třetí situace je ta, že byste sice splnil (a) oddlužení, ale soud by Vás od placení pohledávek neosvobodil, v tomto případě by bylo nutné veškeré dluhy, a to i před úpadkem doplatit avšak bylo by nutné při jejich exekučním vymáhání zohlednit částku uhrazenou věřiteli či exekutorovi v rámci insolvence. Právní mocí usnesení o splnění oddlužení, či usnesení o nepřiznání osvobození od placení pohledávek by soudní exekutor mohl dále pokračovat v exekuci na majetek dlužníka coby povinného.