Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.895

Zastavení neoprávněné exekuce - obstavení účtu nové manželky po svatbě (zúžení SJM)

Odesláno: 
Otevřeno 1616 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Obracím se na Vás, protože si už nevím rady. Dne 1.4.2016 jsem se oženil. Ještě před uzavřením manželství jsem uzavřel se svojí manželkou smlouvu snoubenců o majetkovém režimu, se zanesením do veřejného seznamu listin v notářské kanceláři. Bohužel již 21.4.2016 mi manželka volala, že má zablokovaný, týden starý účet. Po hodinách zjišťováni co kde dluží, jsme zjistili, že exekuce je vedena na mé jméno a je někdy z roku 2014. Na exekutorský úřad pro Prahu 5, jsme ihned napsali žádost na zrušení exekuce, společně s kopií smlouvy. Pro jistotu jak elektronicky, tak i doporučeně poštou. Bohužel s manželkou nikdo z exekutorského úřadu nikdo nekomunikoval, když se k nim náhodou dnes (05.05.2016) dovolala, arogantně a s výsměchem jí pan "exekutorský kandidát" sdělil, že nemá žádnou povinnost jí cokoliv oznamovat, že žádost poslali na soud, který o exekuci rozhodl, a smlouvou, že si může tak maximálně utřít zadek, že ta je vůbec nezajímá. Chtěl bych se zeptat, jak v takovém případě můžeme postupovat? Manželka žádala o odblokování účtu protože jí na něj chodí pravidelná měsíční mzda i výživné na dceru, bohužel v tuto chvíli může dceru tak max poslat na pastvu. Prosím, poradíte mi co a jak dál?
Děkuji
s pozdravem Marek
 
Zdravím Vás, exekutor ani exekutorský kandidát se s manželkou skutečně bavit nemusí, neboť ona není povinná a je pro ně lepší vyčkat na rozhodnutí soudu o návrhu na zastavení exekuce podaného Vaší ženou. Bohužel tato situace není ojedinělá a já často lidem co mají dluhy a exekuce doporučuji, aby neuzavírali manželství, dokud si tyto věci neuspořádají, jelikož poté je ohrožen i majetek manžela bez dluhů. V tomto případě může Vaše manželka zajít na pobočku banky u které má veden zablokovaný účet a požádat tuto pobočku o výplatu nezabavitelné částky z účtu manžela povinného dle ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Na základě této žádosti by měla být Vaší manželce vyplacena polovina peněz, které byly na účtu v okamžiku, kdy byl bance doručen exekuční příkaz exekutora k provádění srážek ze mzdy manžela povinného, minimálně však částka ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce, tj. cca 6.800,- Kč. Tuto žádost však může Vaše žena podat pouze jedenkrát po celou dobu vedením exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného a o této skutečnosti by měla být soudním exekutorem poučena.
Vaší manželce tedy doporučuji, aby si v zaměstnání dohodla výplatu mzdy v hotovosti nebo složenkou. Dále již bude nutné jen čekat jak bude rozhodnuto o Vašem návrhu na zastavení exekuce.