Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.695

Exekuce dlužníka, budoucího manžela - hrozí exekuce na novou manželku?

Odesláno: 
Otevřeno 1136 x
1 odpověď
 
Dobrý den přeji, chtěl bych si vzít jednu slečnu, ale nechtěl bych ji nějak poškodit, mám dluhy, přiznám se byl jsem neřád a teď mě to hodně mrzí mám cca 11 exekucí a do teď jsem to neřešil, obvolal jsem je a zjistil jsem, že k dnešnímu dni dlužím 600.000 Kč a každý exekutor po mě chce min. splátku 3000 Kč, což znamená, že bych s odřenýma ušima ty splátky měsíčně opravdu mohl uhradit, ale nezbyla mi ani Kč navíc - což nejde, přemýšlel jsem tedy, že podám insolvenční návrh a zajímá mě, když mi bude povoleno oddlužení a po 5 letech budu oddlužen dojde k úplnému zastavení exekucí?
Nemůže se doufám stát, že zbylé dluhy budou chtít po slečně, kterou si v průběhu vezmu? To by mi přišlo tedy až nemorální. někoho oddlužit a manželku stíhat za zbylé dluhy, které ani nevznikly za průběhu manželství? děkuji za rady. A.
 
Zdravím Vás, víte podobný dotaz jsem odpovídala včera (04.05.2016) a předevčírem. Dlužníkům vždy radím, aby se do vyřešení svých dluhů raději nebrali, protože exekutoři se jistě budou snažit vymáhat Vaše dluhy po Vaší manželce, pokud byste se vzali a ona by musela podávat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, kde by musela navrhnout částečné zastavení exekuce vůči sobě, neboť se jedná o výlučně Vaše dluhy. K návrhům na zastavení exekuce by bylo nutné doložit i úředně ověřenou kopii oddacího listu.
Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení pochopitelně podat můžete, ale musíte být schopen ze svých příjmů uhradit minimálně 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů za 60 měsíců plus odměnu insolvenčního správce v celkové výši 65.340,- Kč. Pokud Vaše dluhy pocházejí z podnikání je nutné i tuto skutečnost uvést v insolvenčním návrhu. K insolvenčnímu návrhu je nutné doložit seznam závazků, seznam majetku, seznam zaměstnanců, seznam Vašich věřitelů a prohlášení o tom, zda podnikáte či nikoli.
Podáním insolvenčního návrhu dochází k tomu, že exekutoři nemohou fakticky exekučně vymáhat pohledávky pro jednotlivé oprávněné, tedy nemohou být prováděny srážky ze mzdy, … , ale exekutoři mohou pravidelně lustrovat Vaše osobní a majetkové poměry, takže by nebylo vyloučeno, že by poté tyto pohledávky mohli vymáhat i po Vaší přítelkyni, s tím, že by čekali, zda se bude bránit či nikoli. Vzít se můžete i po splnění oddlužení až budete bez dluhů.