Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.152

Exekuce na rodiče bydlícího s potomkem - hrozí zabavení majetku potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 1397 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem majitelka nemovitosti, dvoupatrového domu, kde v prvním patře bydlí moje matka a na této adrese má i trvalý pobyt. Nemáme mezi sebou žádnou smlouvu o užívání ani nic jiného. Jde mi o to, pokud moje matka uzavře nějakou půjčku a pak na ní bude uvalena exekuce, dotýká se to i mě? Například hrozí, že bude exekučně zabaven i můj majetek nebo dům? Popř. dá se tomu předejít, např. nějakou smlouvou, kde bude jasně řečeno, že dům je můj a moje matka pouze obývá první patro?

děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud jste vlastníkem domu jen Vy a na Vaši matku by byla uvalena exekuce, tak se tato exekuce nedotkne nemovitosti, tedy domu samotného, ale není vyloučeno, že by Vás v tomto případě navštívili exekutorští vykonavatelé, a to pokud by se u Vaší matky rozhodli pro exekuci prodejem majetku povinného.
Možnosti jak ochránit Váš majetek v domě jsou tyto, buď dohledáte co nejvíce dokladů, kterými doložíte vlastnickém právo k Vašim věcem. Těmito doklady jsou smlouvy - kupní, darovací, směnné, nájemní, úvěrové, leasingové, faktury, dodací a záruční listy. Další možností je to, že s matkou uzavřete nájemní smlouvu, kde bude vymezeno jakou část domu užíváte Vy a jakou část Vaše matka. Současně je možné v této nájemní smlouvě rovněž uvést, který majetek v domě patří Vám a který Vaší matce. Podpisy na této smlouvě doporučuji raději úředně ověřit.
Navíc jsou věci, které nelze zabavit ani povinnému. Tyto věci jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Kdyby však exekutorští vykonavatelé zabavili Vaše věci, bylo by nutné, a to do 30 dnů ode dne, kdy jste se o zabavení svých věcí dozvěděla podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), Tento návrh se podává u exekutora, který by danou exekuci vedl a jehož zaměstnanci by Vaše věci zabavili. K tomuto návrhu je však nutné doložit raději úředně ověřené kopie dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Pokud by exekutor Vašemu návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu nevyhověl bylo by nutné podat, a to do 30 dní ode dne, kdy Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora vylučovací žalobu dle občanského soudního řádu a o tyto věci vést s exekutorem soudní spor.