Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.617

Exekuce pro dluh u Provident - dluh starý 10 let a jeho promlčení

Odesláno: 
Otevřeno 2711 x
1 odpověď
 
Dobrý Den,
Prosím o radu, přišla mi po deseti leteh exekuce 5000 Kč od společnosti Provident, kde jsem měla dluh, dali mě k soudu, chtěla jsem se zeptat jestli je možnost promlčení, jsem samoživitelka dětí a už splácím jednu, ze životního minima. Děkují za radu. Zuzana K.
 
Zdravím Vás, ono záleží, kdy nabyl právní moci exekuční titul tedy rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána a kdy byl podán návrh na nařízení exekuce.
Promlčení vymáhání pohledávky formou exekuce je totiž skutečně 10 let, ale od právní moci exekučního titulu, a platí to do dne podání návrhu na nařízení exekuce oprávněným. Bez těchto informací Vám nemohu odpovědět, zda je exekuční vymáhání exekuce u Providentu skutečně promlčeno či nikoli.
Na Vašem místě bych spíše zkusila podat k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že průběh exekuce naznačuje, že z důvodu Vaší nemajetnosti nebude možné vymoci ani náklady exekuce, což je důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. V návrhu na zastavení exekuce uveďte, že jste samoživitelka, kolik máte dětí, jaké jsou Vaše příjmy, což je nutné i doložit a to, že máte další exekuce a v jaké výši, což je opět nutné doložit kopiemi exekučních příkazů jiných exekutorů, a z výše uvedených důvodů tedy navrhujete, aby tato exekuce byla zastavena. Popřípadě mi ještě můžete napsat kdy nabyl právní moci exekuční titul Providentu a kdy byl podán návrh na nařízení exekuce. Pokud by totiž bylo exekuční vymáhání pohledávky skutečně promlčeno, je to dalším důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.