Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.127

Dodatečné rozdělení SJM a exekučně vymáhaných dluhů po rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1420 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Měla bych dotaz ohledně postupu rozdělení společného jmění manželů SJm v případě, že jediné co zbylo, jsou exekuce.
Můj přítel je 2008-2016 rozvedený, což proběhlo v roce 2008. 2009 jeho bývalá žena vytvořila spoustu dluhů, ale vzhledem k tomu, že byla nezaměstnaná, byly všechny její dluhy postupně posílány mému příteli rovnou jako exekuce bez předešlého upozornění.
Nyní má přítel exekuci na plat. Vzhledem k tomu, že to byly jeho problémy, tak sem se do toho nechtěla moc motat. Jenže jsem nedávno zjistila, že dodnes (03.05.2016) nemají vyřízené majetkové vyrovnání. Tak se bojím kolik toho ještě muže přijít, aniž by jsme se tomu mohli bránit. Chtěla bych nechat přítele, aby si zajistil dodatečné vyrovnání.
Dotaz tedy zní:
Je možné po takové době udělat rozdělení dluhů? Jak se bude případně postupovat, když už víc jak 15 exekucí přítel uhradil sám a jsou uzavřené a dalších 6 exekucí je stále aktivních. Jakým způsobem dojde k rozdělení dluhů? Jak dlouho trvá vyřízení takového problému?
Znovu pouze připomínám, že všechny exekuce jsou ze strany bývalé manželky, které udělala v průběhu rozvodu a v následujícím roce od rozvodu (do roku 2009). Ale je mi jasné, že bez rozdělení majetku u rozvodu si musí přítel nést i svůj díl odpovědnosti. Poslední exekuce nám byla doručena 04/2014, ale dluh vznikl v roce 2008. Následně si bývalá manželka teprve našla zaměstnání (koncem roku 2014). Ale bojím se, že si pouze odpracuje potřebný léta pro získání podpory a potom zase něco přijde na nás.
Předem děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, mám za to, že v roce 2008 skutečně nemuselo být povinně rozděleno SJM. V tomto případě platilo, že majetek a dluhy manželů se dělí na polovinu. S tím, že uhradí-li druhý z manželů dluh za toho prvního, může druhý manžel, který za něj dluh v rozsahu přesahující jeho podíl na dluhu tento vymáhat, a to i soudně.
K tomu, aby Váš přítel dosáhl rozdělení SJM musel by vyhledat pomoc advokáta, který by sepsal dohodu o rozdělení SJM. Háček by mohl být však v tom, že s textem této dohody musí souhlasit i druhý z manželů, resp. bývalá manželka Vašeho přítele, která tuto dohodu rovněž podepisuje. Pokud by ji nepodepsala, tak by tato dohoda nevznikla. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Advokáti mají zkušenosti s vyjednáváním s lidmi v různých životních situacích a rádi Vám ochotně pomohou a poradí Vám. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.