Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.498

Úroky z prodlení u dluhu v exekuci - narůstá úrok nebo se staví?

Odesláno: 
Otevřeno 1585 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně exekuce. Svým laxním přístupem jsem se dostala do exekučního řízení. Dlužím určitou částku u GE money bank a tuto situaci řeším splátkovým kalendářem.
Mohou narůstat procenta z dlužné částky a tím mi každý den narůstá částka. To platit budu do nekonečna, hotovost na celou částku bohužel nemám. Nikdo mi v této otázce nemůže pomoci jak banka tak exekutor.
Velice děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne Barbora B.
 
Zdravím Vás, úroky z prodlení se počítají z jistiny, tudíž, pokud jdou Vámi placené peníze částečně na umoření jistiny, měla by klesat i míra úročení pohledávky oprávněného. To jak jsou Vámi zasílané peníze rozdělovány ví jen soudní exekutor, který tuto exekuci vede. Ten by Vám měla říci jakou část si nechává na úhradu své odměny a jakou částku zasílá oprávněnému. Oprávněný by zase měl vědět, zda Vámi poukázané peníze a v jakém poměru používá na úhradu jistiny a v jakém na úhradu příslušenství. Nikdo jiný než věřitel a exekutor to skutečně neví, neboť nemá křišťálovou kouli.
Jedno řešení pro tyto případy existuje, a to požádat oprávněného GE Money Bank, a. s. (od 01.05.2015 MONETA Money Bank, a. s.) o odpuštění příslušenství, buď celého nebo částečného. V této žádosti musíte však uvést přesvědčivé důvody. Na oduštění příslušenství bohužel nemáte právní nárok. Tato žádost však bude mít větší šanci na úspěch až věřitel skutečně nějakou část úhrady obdrží, a to pokud možno, alespoň jistinu pohledávky. Kopii této žádosti je však nutné zaslat i soudnímu exekutorovi na vědomí a poté počkat jako bude Vaše žádost oprávněným posouzena.