Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.779

Úmrtí, smrt věřitele před exekucí - vymáhání dluhu exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1710 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
potřebuji poradit mám první exekuci. Dne 11.2.2016 advokát podal nařízení exekuce paní exekutorce a 24.2.2016 zemřel člověk komu dlužím, přesto 22.4.2016 přišla exekuce dluh 160.000, s poplatky 248.000 Kč, zástava nemovitosti, zablokování učtu, výzva zaměstnavateli. Kontaktovala jsem exekutorku a striktně mně odvětila 4.000 měsíčně, ale komu mám platit? Věřitel je mrtvý a ještě žil v Rakousku, mám tedy posílat peníze k ní do úschovy a potom dá peníze dědici? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, jste-li v exekuci jste povinna plnit na účet soudního exekutora, který bude peníze deponovat a nebo si z nich nejdříve uhradí svoje náklady a odměnu a poté bude peníze deponovat pro dědice oprávněného (zesnulého věřitele). Pro Vás se úmrtím oprávněného nic nemění, budete hradit na účet soudní exekutorky a ta bude Vámi zaslané peníze deponovat, buď na úhradu své odměny nebo pro dědice oprávněného.
 
Dobrý den, přišel mne dopis a nevím jak dál postupova. Chci splácet 3000 měsíčně a aby zrušili exekuci na plat u zaměstnavatele a zrušili exekuci na učty a co mám tedy požádat o častečné nebo uplné zrušení exekuce jelikož mám z učtu a z platu spousty jiných poplatku které mužu doložit a pokud mne vše zase zablokují dostanu se do platební neschopnosti jinde. Je také možnost se domluvit z dědicem o zrušení exekuce nevím zda bude částku vymáhat u dědického řízení zatím ještě neproběhlo je jediný dědic. Jak tedy postupovat. Děkuji
 
Zdravím Vás, to je bohužel svízelná situace, jelikož dědické řízení není skončeno, není jasné kdo bude oprávněným, není se totiž s kým domluvit. Jedno řešení by tu však bylo, a to podat k soudnímu exekutorovi návrh na odklad exekuce podle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Podmínky pro odklad exekuce jsou následující: povinný se bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlená exekuce mohla mít pro něj nebo členy jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a druhou podmínkou je, že oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen, což si myslím, že druhá podmínka je splněna. O odklad exekuce je možné požádat na 1 - 6 měsíců. Proto je dobré v žádosti o odklad exekuce uvést i dobu po jakou o odklad exekuce žádáte. O odkladu exekuce by měl rozhodovat exekuční soud. K žádosti o odklad je nutné doložit i další listiny, např. Vaše měsíční výdaje, máte-li i jiné exekuce tak i exekuční příkazy jiných exekutorů, rovněž je nutné doložit i Vaše příjmy.