Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.580

Exekuce za dluhy vzniklé před manželstvím a vliv insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 2210 x
7 odpovědí
 
Dobrý den, budeme se s přítelem brát, nicméně jsme zjistila, že má dost dluhů, které jsou již vymáhány exekučně, usnesení nabyla právní moci cca v letech 2011-2013. Má dluhy na soc. pojištění, výživném, nějaký ten vodafone, t-mobile atd. , jeho dluhy opravdu činí cca
500 000, -Kč a všichni exekutoři požadují vysoké splátky, které nebyl a není schopen splácet, rozhodli jsme se tedy, že podá ins. návrh. Pokud mu bude povoleno oddlužení, je možné, že po mě exekutoři skočí jakmile dojde k uzavření manželství? a co když k podání ins. návrhu dojde třeba až týden po uzavření manželství? .
 
Zdravím Vás, obecně nedoporučuji uzavírat manželství je-li jeden z partnerů či snoubenců v exekuci, a to právě s ohledem na reálné riziko vymáhání dluhů zadluženého manžela po druhém nezadluženém manželovi, což se může snadno stát a nelze to vyloučit. Druhý z manželů v tomto případě skutečně může podat k soudnímu exekutorovi v tomto případě návrh na zastavení exekuce, ale to už je komplikace.
Pokud se chcete brát a Váš přítel chce podat insolvenční návrh, tak bych podala společný insolvenční návrh manželů až po uzavření manželství, a to za předpokladu, že byste byly oba schopni ze svých příjmů za 60 měsíců uhradit pohledávky všech Vašich nezajištěných věřitelů alespoň v 30% výši těchto pohledávek a navíc budete muset uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 97.980,- Kč za 60 měsíců. Při společném insolvenčním návrhu manželů by došlo k přerušení exekučních řízení, a to v tom smyslu, že exekutor by mohl vydat exekuční příkaz, ale nesměl by po Vás, a to ani po jednom z Vás tyto pohledávky vymáhat. Poté co byste splnili zákonné podmínky oddlužení, byli byste oba společně osvobozeni od placení pohledávek po úpadku. Kdyby insolvenční návrh podal pouze Váš přítel, tak by exekutoři mohli jeho pohledávky vymáhat po Vás a Vy byste musela podávat návrhy na zastavení exekucí. Navíc kdyby Váš přítel sám splnil podmínky oddlužení byl by od placení pohledávek osvobozen pouze on, ale Vy nikoli. Jen si o všem s přítelem promluvte, je nutné, aby Vám vše, a to popravdě řekl, tedy to komu a kolik peněz dluží, přikrášlování skutečnosti by Vám mohlo velice ublížit, protože místo insolvence schválením oddlužení byste mohli být oba v konkursu.
Pokud máte na sebe hypotéku, tak insolvenční návrh nepodávejte, protože byste přišla o nemovitost, která by byla insolvenčním správcem zpeněžena, pokud by se hypoteční banka přihlásila do insolvenčního řízení. Možná nebude od věci se poradit s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.
 
Dobrý den, to mi opravdu nanznačujete, že po mě budou chtít zaplatit dluhy v jeho výlučném vlastnictví? on bude po 5 letech oddlužen, zaplatí cca 30% a na mě přejdou jeho zbylé dluhy tedy např. 70% a vše se bude vymáhat po mě? a od kdy jsou součástí SJM veřejnoprávní dluhy a dluhy na výživném? jak něco takového může judikatura tohoto státu povolit? ani jeden dluh nevznikl za trvání manželství! předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, já Vám jen píši to co se bohužel velmi často děje, a sice to, že dluhy jednoho manžela v insolvenci jsou exekučně vymáhány po druhém z nich, a to i když netvoří SJM. Protože je na druhém z manželů, aby se bránil podáním návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), k tomuto návrhu však bude nutné doložit i kopii oddacího listu, a to raději úředně ověřenou, čímž doložíte, že se jedná výlučně o dluhy Vašeho manžela. Společné jmění manželů totiž vzniká sňatkem, proto je nutné doložit onu kopii oddacího listu. Mám za to, že poté by exekutor či exekutoři měli jednotlivé exekuce, které by byly vymáhány vůči Vám jakožto po manželce povinného zastavit. Je to však zdlouhavý proces a není rozhodnuto ihned a mezitím Vám mohou být prováděny srážky ze mzdy nebo i blokován účet, čemuž by se dalo předejít, a to i tím, že byste se zatím nevzali a vzít se můžete a po přítelově insolvenci. Klidně se podívejte i do mých předchozích odpovědí jednotlivým tazatelům, že se tak bohužel skutečně děje.
 
Dobrý den ještě jednou. vždyt se jedná o dluhy vzniklé před uzavřením manželství. tam ze zákona snad exekutor nesmí manželu povinného srážet ze mzdy. může přece pouze zablokovat účet a vzít si polovinu. teď jste mě s tou mzdou tedy vyděsili. jak to tedy je? děkuji
 
Zdravím Vás, exekutor by měl před provedením exekuce zjistit, zda je společné jmění manželů zúženo či nikoli. Pokud zúženo není, tak může jít i na mzdu manžela povinného i když jen v omezeném rozsahu viz. nález Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Tento nález byl však částečně překonán, resp. jeho dopady byly zmírněny posledními novelami občanského soudního řádu. Víte někteří exekutoři se dodržováním zákonů až tak moc nezaobírají a raději vymáhají pohledávky a nechají na povinných, aby se bránili sami, což samozřejmě není správné a ani mě se to nelíbí. Nepovídám, že to tak bude i ve Vašem případě, ale raději Vás na tuto možnost upozorňuji. Osobně bych tedy se sňatkem počkala, kdybych byla na Vašem místě. Mám za to, že tím nic nezkazíte a uchráníte tak Váš majetek.
 
Dobře, děkuji Vám moc za Váš čas a za Vaše rady, přeji pěkný zbytek dne
 
Zdravím Vás, za málo. Od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovali, můžete se na nás obrátit.