Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.136

Exekuce ručitele dluhu (překlenovacího úvěru) u ČMSS - dlužník má insolvenci, osobní bankrot, oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 1558 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jako po ručiteli je po mně exekučně vymáhán překlenovací úvěr u ČMSS. Dlužník na sebe vyhlásil osobní bankrot. Mám nějakou šanci nechat exekučně zabavit jejich byt na který ručím? Jak postupovat dále pokud to budu muset zaplatit. Nerad bych jim dělal sponzora na jejich bydlení. Už mají po bankrotu a jsou v pohodě a bydlí v bytě který mám já platit.
Díky za odpověď
 
Zdravím Vás, tyto situace jsou velmi časté. Vy bohužel nemáte možnost, aby exekutor zabavil byt člověka, který není povinným, takže tudy cesta nepovede. Vězte však, že po Vás může ČMSS vymáhat jen rozdíl mezi dlužnou částkou a částkou, kterou dlužník uhradil v rámci oddlužení. Např. dluh činil 750.000,-Kč dlužník uhradil 350.000,- Kč v rámci oddlužení, po Vás může být vymáháno 400.000,- Kč. To co uhradíte za dlužníka v rámci exekuce po něm můžete soudně vymáhat.
Dalším řešením by bylo, v případě, že v současné době máte více závazků i více věřitelů, u kterých jste v prodlení déle než 30 dní po splatnosti a máte dostatečné příjmy na to, abyste uhradil pohledávky Vašich nezajištěných věřitelů alespoň v 30% výši a odměnu insolvenčního správce v celkové výši 65.340,- Kč za 60 měsíců, tak můžete na sebe podat insolvenční návrh, čímž dosáhnete přerušení exekuce a navíc nebudete muset uhradit celé dluhy a po splnění oddlužení budete osvobozen od placení zbytku pohledávek do úpadku. Nic jiného asi nevymyslíme.