Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.968

Exekuce v hmotné nouzi a zrušení exekuce pro nemajetnost dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1316 x
1 odpověď
 
04/2016 mi došel doporučený dopis s uhrazením exekuce, dostávám jen životní minimum. Marně sháním práci nemám bydlení a ani žádný jiný majetek. Může exekutor vymáhat částku i v tomto případě?
 
Zdravím Vás, v tomto případě můžete být v klidu, neboť exekutor jistě vydá exekuční příkazy k provedení exekuce, ale vzhledem k Vaší nemajetnosti zřejmě nebude nic vymoženo, neboť životní minimum jednotlivce nestačí ani na přežití člověka samotného a nepodléhá exekuci. Jediná forma exekuce, která by u Vás připadala v úvahu je exekuce prodejem movitých věcí povinného. Je však otázkou, zda máte kromě osobních věcí zabavitelný majetek.
V této chvíli nic nepodnikejte, ale asi za 9 - 12 měsíců, pokud se u Vás situace nezmění, můžete podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to z důvodu nemajetnosti povinného, kdy z průběhu exekuce je zřejmé, že vymožená částka, nepokryje ani náklady exekuce, a tudíž by měla být zastavena. Do tohoto návrhu uvedete jaké sociální dávky pobíráte a doložíte tuto skutečnost i potvrzením příslušného úřadu práce o Vám vyplacených sociálních dávkách. Poté budete čekat jak bude o Vašem návrhu na zastavení exekuce rozhodnuto. Buď o něm rozhodně exekutor, nebo soud.