Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.346

Exekuce pro pokutu v MHD - dluh z roku 2001 a jeho promlčení

Odesláno: 
Otevřeno 1439 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala. Přítelovi dnes (28.04.2016) přišel návrh exekuce. 2001, kdy mu bylo podotýkám 17 let, měl údajně dostat pokutu v MHD za jízdu na černo. V tu dobu používal režijní jízdenku. Tvrdí, že si už nepamatuje, že by ho nějaký revizor chytl. Podotýkám, že žil s rodiči a ti opravdu každou složenku pečlivě zakládají. Nechápu jak je možně, že mu nyní přišla exekuce ve výši cca 9.200 Kč. K soudu mělo dojít v listopadu 2012. Ani to mi nejde do hlavy. Bohužel byl zahraničí a bývalí majitel bytu mu odhlásil trvalý pobyt, takže mu předvolání nedošlo. Nyní, cca po 15ti letech přišly dokumenty na zmíněnou částku. Je možné se proti tomuto odvolat, či napsat návrh na zrušení exekuce?
Loni (2015) v červnu byl na okresním soudě, kde se ptal, jestli nemá někde něco, ti mu řekli, že žádný dluh ani pohledávku nemá- chceme totiž žádat o hypotéku.
Podotýkám, že doporučený dopis, kdy na obálce je uveden datum narození přítele, exekutorská společnost se sídlem v Praze a dopis podaný v Českých Budějovicích, bez razítek a bez podpisů na všech dokumentech včetně rozsudku od soudu ve mě moc důvěry nevzbuzuje.
Jak se bránit? Podle mého názoru je tato pokuta, i kdyby byla oprávněná již dávno promlčená. Co dělat.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, osobně mám za to, že tato exekuce by měla být skutečně zastavena, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde by bylo dobré argumentovat, tak, že Váš přítel se o ničem nedozvěděl a není si vědom toho, že by jej kdy exekutor chytil a navíc, že v té době byl nezletilý, což by šlo doložit i úředně ověřenou kopií rodného listu přítele. Předvolání k soudu ani exekuční titul (soudní rozhodnutí) nebylo příteli doručeno, neboť se v té době dlouhodobě zdržoval v zahraničí, což lze doložit např. pracovní smlouvou v zahraniční, potvrzením o studiu v zahraničí, … , proto tedy exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se o nezpůsobilý exekuční titul a proto by tedy exekuce měla být zastavena. Dále uveďte i to, že pohledávka byla v době jejího soudního vymáhání již promlčena, a kdyby bylo příteli řádně doručeno soudní rozhodnutí (exekuční titul), určitě by se bránil, a to tak, že by námitku promlčení v tomto řízení vznesl, navíc jako nezletilý a studující nebyl výdělečně činný a nebyl plně způsobilý k právním úkonům a pokuta měla být doručena jeho rodičům, a nikoli příteli. Mám za to, že i toto je důvodem pro zastavení exekuce. Přeji Vám hodně štěstí. Popřípadě můžete tuto věc probrat i s advokátem a zjistit jak se na tuto věc dívá on. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz k advokátovi si vezměte i listiny od exekutora. Přeji Vám hodně štěstí.