Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.527

Dluhy po rozvodu - bývalý manžel má trvalé bydliště u rodičů bývalé manželky

Odesláno: 
Otevřeno 1272 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem rozvedená a bývalý manžel již během manželství jako OSVČ nadělal dluhy, VZP, OSSZ i soukromé půjčky. Již během manželství jsem čelila exekucím na plat, které po rozvodu skončily.
Ve vypořádání majetku máme uvedeno, že nemáme žádné společné závazky a pohledávky spadající do SJM. Chci se informovat, nehrozí-li mi do budoucnosti nějaké exekuce. Bývalý manžel má stále trvalé bydliště v domku, který vlastní má matka. Chce ho nechat přepsat na mě, ale já mám obavy, že když přijdu k majetku, tak budu čelit exekucím. Já sama jsem nikdy neměla žádné dluhy.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že nemovitost by Vám zabavena být neměla, neboť byste ji nabyla až po rozvodu manželství a povinnou nejste Vy, ale nyní již bývalý manžel. Jako větší problém však vidím to, že Váš bývalý manžel má trvalý pobyt v domku, který Vám chce matka darovat. V tomto případě by totiž byl ohrožen i Váš majetek, resp. majetek Vaší maminky.
Jsem přesvědčena o tom, že exekutoři by po Vás exekuce bývalého manžela již vymáhat neměli, a pokud by se tak stalo bylo by nutné podat k příslušnému exekutorovi návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. Tento návrh by bylo nutné odůvodnit tak, že jste již pravomocně rozvedeni a přiložit úředně ověřenou kopii rozsudku o rozvodu s doložkou právní moci, a dále, že máte vypořádané i společné jmění manželů, což dokládáte úředně ověřenou kopií dohody o vypořádání SJM a že exekučně vymáhaná pohledávka je výlučným dluhem bývalého manžela a vůči Vám by tedy tato exekuce měla být zastavena.
 
Děkuji za odpověď,
mám však obavy z manželových exekucí.
Známé se stalo, že měli rozdělený dluhy, ale bývalý je nesplácel a po několika letech vymáhali manželův dluh po bývalé manželce, která zdělila po matce byt a neměla dovolání.

Děkuji předem
 
Zdravím Vás, ono také hodně záleží i na samotném znění dohody o vypořádání společného jmění manželů, dále i na tom, zda dluhy bývalého manžela jsou z podnikání či nikoli a dále i na praxi toho kterého exekutora. Možná by nebylo zcela od věci poradit se s advokátem, kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Mám za to, že jedná-li se o běžný dluh bývalého manžela a nikoli o dluh z podnikání, tak exekuce Vašeho majetku není vyloučena, ale vzhledem k tomu, že nemovitost není dosud Vaše a je již po rozvodu a dluh by byl po Vás vymáhán jako po bývalé manželce povinného, je tato pravděpodobnost spíše menší, nikoli však nulová.