Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.523

Odpuštění dluhu v exekuci - milost prezidenta republiky

Odesláno: 
Otevřeno 1816 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám kamarádku, která je ve vážné životní situaci. Je jí 28 let a oba dva její rodiče jsou po smrti. Vyrůstala v dětském domově, ale není Romka (je to obyčejná holka, která se snaží pracovat a nečerpat žádné výhody od sociálních úřadů). S bývalým přítelem na sebe naházela dluhy a ten se teď k ničemu nehlásí. Je na ní vedeno více exekucí a ona není schopna své závazky splácet. Snaží se mít i více prací aby situaci nějak zvládla, ale všude se podotýká se zaměstnavateli, kteří když se dovědí, že je v exekuci, rozloučí se sní.
Osobní bankrot na sebe chce podat, ale není možno když nemá stálou smlouvu. Je mi jí líto a chtěl bych jí pomoct. Není možno třeba požádat prezidenta republiky o udělení milosti v jejím případě? Nebo jiná reálná možnost když nedokáže své závazky plnit? Chtěla by založit rodinu, protože už má nejvyšší čas ale v momentální situaci to není reálné.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
 
Zdravím Vás, mám za to, že Vaše kamarádka může podat návrh na povolení oddlužení, a to i když má pracovní poměr na dobu určitou. Zde je nutné, aby pracovní poměr sjednaný na dobu určitou po nějakou dobu po podání insolvenčního návrhu, spojeného s návrhem na povolení oddlužení. Zákonné podmínky jsou tyto mnohost věřitelů, závazky s dobou po splatnosti delší než 30 dní, a dále to, že Vaše kamarádka je schopna ze svých příjmů (rozumějte aktuálních příjmů) uhradit pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30% jejich pohledávek + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 60 měsíců. Pokud by kamarádka přišla o práci, nebo by její příjmy nedostačovaly k uspokojení 30% pohledávek nezajištěných věřitelů a úhradě odměny insolvenčního správce, může si Vaše kamarádka své příjmy navýšit formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu uzavřené s dárcem či poskytovatelem důchodu, který se zaváže, že bude kamarádce po dobu 60 měsíců poskytovat pro účely oddlužení každý měsíc určitou částku, a to tak, aby Vaše kamarádka splnila zákonné podmínky pro povolení oddlužení. Vaše kamarádka musí k návrhu na povolení oddlužení předložit seznam závazků, seznam majetku, seznam zaměstnanců, prohlášení o podnikání a seznam dlužníků. Pro více informací ohledně insolvencí se prosím obraťte na kolegy, kteří zde mají na starosti insolvence.