Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.767

Exekuce pro dluh po rodičích - dluh splácí jen jeden potomek, nepracující se "veze"

Odesláno: 
Otevřeno 1488 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dva sourozenci mají po rodičích exekuci každá polovinu.
Jedna celou dobu pracuje a strhávají jí to z platu. Druhá nepracuje vůbec. Rozhodne se o exekuční dražbě jejich nemovitosti a prodá se. Pracující se dál vesele strhává z platu a nepracující si vzala úvěr a zjistila že nemá žádnou exekuci a nic nedluží. Je možné aby celou částku převedly na pracující sestru z které to mohou vymáhat?
 
Zdravím Vás, z toho co píšete příliš moudrá nejsem. Na jednom místě uvádíte, že nemovitost nepracující sestry se prodá v exekuční dražbě a na druhém místě píšete, že nepracující sestra si vzala úvěr a zjistila, že nic nedluží, což je paradox.
Víte ono je to s exekucemi a dědictvím docela ošidné, a to proto, že dědictví se dědí vždy rovným dílem, takže exekutor má v těchto případech více povinných. V tomto dvě. Exekutorovým úkolem je vymáhání pohledávky oprávněného po povinných, a to tak, aby tato pohledávka byla co nejdříve vymožena. Takže si dovedu představit i situaci, že by exekuce byla prováděna srážkami ze mzdy pracující sestry a u nepracující sestry by se s ohledem na neexistenci exekučně postižitelných příjmů exekuce neprováděla, proto by se tato celá částka srážela ze mzdy pracující sestry. Nejlepší by v tomto případě bylo jednak opatřit si výpis z katastru nemovitostí u nepracující sestry a dále požádat o výpis z centrální evidence exekucí na nepracující sestru. Centrální evidence exekucí je vedena Exekutorskou komorou ČR, webové stránky http://www.ekcr.cz. Jen dodávám, že výpis z Centrální evidence exekucí je zpoplatněn.
Pokud by pracující sestra hradila či uhradila exekuci i za nepracující sestru, může po ní poté tuto částku vymáhat soudní cestou, a to jako náhradu škody.