Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.076

Exekuce pro dluh za zdravotní pojištění - maximální exekuční srážka

Odesláno: 
Otevřeno 1670 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, můj syn neplatil do svých 40 let zdravotní pojištění. Kolik peněz může zdravotní pojišťovna strhávat z platu. Slyšela jsem, že je to 2/3 platu? Děkuji
 
Zdravím Vás, ano pohledávky zdravotního pojištění jsou tzv. přednostními pohledávkami, kde platí vyšší míra srážek ze mzdy. Obecně právě ona dvoutřetinová. Pokud byste chtěli alespoň orientačně zjistit výši srážek ze mzdy můžete tak učinit např. na webových stránkách http://www.vyplata.cz. Jen dodávám, že při výpočtu srážek ze mzdy je rovněž důležité, zda povinný (Váš syn žije sám, nebo má manželku a nezletilé děti, nebo nezaopatřené děti). Protože to má vliv na výši tzv. nezabavitelné částky ze mzdy, která musí být vždy vyplacena povinnému. Do výpočtu srážek ze mzdy je nutné zadat čistou mzdu, neboť srážky ze mzdy se počítají právě z čisté mzdy.
 
Dobrý den, lze dohodnout se zdravotní pojišťovnou nižší splátky na dluh pro neplacení zdravotního pojištění, nebo jsou to automaticky 2/3 platu? Dotyčný má ještě jiné pohledávky a musel by opustit i pronajatý byt.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pohledávky zdravotního pojištění jsou přednostními pohledávkami, takže srážky ve výši 2/3 ze mzdy či platu jsou zcela v pořádku. Problém je ten, že je-li vedena exekuce srážkami z platu, tak je Váš zaměstnavatel povinen exekutorovi 2/3 z Vašeho platu poukazovat, jinak by postupoval v rozporu se zákonem. Můžete se však zkusit dohodnout přímo s pojišťovnou, je možné, že na Váš návrh přistoupí, ale to by musel být neprodleně zrušen exekuční příkaz k provedení srážek ze mzdy. V opačném případě byste byl (a) povinen (povinna) hradit jak srážky ze mzdy tak ještě onu dohodnutou splátku přímo se zdravotní pojišťovnou.
 
Dobrý den, mohu nahlížet do dědického spisu, jako dcera zesnulého, když jsem odmítla dědictví.

Děkuji
 
Zdravím Vás, jelikož jste dcera zůstavitele, jste tedy účastníkem dědického řízení, takže do spisu nahlížet pochopitelně můžete.