Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.656

Rozhodnutí o vyměření studijního poplatku - je studijní poplatek exekučně vymahatelný?

Odesláno: 
Otevřeno 1211 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je rozhodnutí o vyměření poplatku vystavené rektorem VŠ exekučním titulem? Je proti tomuto rozhodnutí možná soudní obrana? Jaká je tedy promlčecí doba tohoto rozhodnutí? Existuje nějaká povinnost žalobce informovat dopředu, že bude navrhovat exekuci, měl by se pokusit o smír?
Děkuji a pěkný den přeji.
 
Zdravím Vás, ano rozhodnutí o vyměření poplatku rektorem VŠ je exekučním titulem a na jeho základě může být vedena exekuce. Výzva před podáním návrhu na nařízení exekuce již není nutná, takže na tom to neuhrajete. Bylo Vám rozhodnutí o vyměření poplatku vydané rektorem VŠ doručeno, nebo jste si je převzal osobně. Pokud ano, budete bohužel muset exekuci uhradit.
Pokud by Vám však rozhodnutí o vyměření poplatku doručeno nebylo a Vy byste je ani osobně nepřevzal, bylo by možné podat k exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto případě argumentujte tak, že Vám exekuční titul (rozhodnutí o vyměření poplatku) nebyl řádně doručen, a to ani poštou, ani osobně. Tento exekuční titul tedy nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě není možné vést exekuci a exekuce by tedy měla být z tohoto důvodu zastavena.