Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.284

Dlužník žije u přítelkyně bez trvalého bydliště, pobytu - hrozí exekuce přítelkyně, družky, partnerky?

Odesláno: 
Otevřeno 1286 x
1 odpověď
 
2004 se přistěhoval přítel do mého domu, trvalé bydliště má u rodičů, dělíme se o výdaje na stravu, bydlení, dovolenou.
Zjištěno, že si bere půjčky.
Neohrožuje jejich případné neplacení můj majetek, nebo věci společně pořízené? Nemůže u mne doma zaklepat exekutor? Lze majetek oddělit?
 
Zdravím Vás, pokud jste si věci pořídili společně, tak bohužel tyto věci již nelze oddělit a jsou pořízeny společně. Nicméně je otázkou, na koho jsou psány doklady, které prokazují vlastnické právo k těmto věcem. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční listy a dále i smlouvy - kupní, darovací, nájemní a směnná. Pokud jsou tyto listiny psány na Vás, bude mít exekutor za to, že tyto věci jsou Vaše a neměl by je zabavit. Pokud jsou tyto doklady psány na Vašeho přítele, tak exekutor bude mít za to, že věci jsou přítele a bude je moci zabavit. Nicméně ani povinnému nemůže být zabaveno vše, věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a v § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Dále uvádím, že pokud by Váš přítel skutečně půjčky nehradil, exekuce by mu skutečně hrozila, ale pokud má Váš přítel mzdu, bude exekuce prováděna nejdříve srážkami ze mzdy Vašeho přítele.