Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.610

Exekuce ručitele, dlužník v osobním bankrotu - kolik % dluhu musí ručitel zaplatit?

Odesláno: 
Otevřeno 1424 x
1 odpověď
 
Dělala jsem ručitelku na úvěr u ČMSS pro matku svého bývalého přítele. Po rozchodu jsem to neřešila a 2014 jsem náhodou zjistila, že hlavní žadatelka neplatí a ČMSS najednou chce peníze po mě.
Po konfrontování hlavní žadatelky s touto zkutečnosti mi řekla, že jde do insolvence a že to tímto je vyřešeno, že nemám platit.
2015 mi byl zablokován účet a já zjistila že na mě byla vystavená exekuce. Zjistila jsem že hlavní žadatelce insolvence nedopadla. Teď splácím exekuci a ona splácí taktéž, ale teď podala žádost o bankrot a ten jí vyšel. Po telefonickém kontaktování exekutora, abych se zeptala co to znamená konkrétně pro mě, mi bylo oznámeno že hlavní žadatelka zaplatí jen 30% a já musím zaplatit zbytek. Je toto v pořádku?
Jsem z toho zmatená, myslela jsem že když už jsme na to dvě, tak se to dělí.
 
Zdravím Vás, bohužel v případě ručení je to tak, že neplní-li jeden z dlužníků, věřitel může plnění v plné výši požadovat po ručiteli. Pokud je hlavní dlužník v insolvenci, tak věřiteli skutečně uhradí alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů a zbytek bohužel budete muset uhradit i Vy, a to pokud i Vy nepodáte návrh na povolení oddlužení plněním splátkového kalendáře. K podání insolvenčního návrhu však musíte mít více věřitelů a závazky po době splatnosti delší než 30 dní. V insolvenčním návrhu musíte uvést seznam závazků, seznam majetku výši svých příjmů a dále je nutné, abyste ze svých příjmů musela uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Pokud by Vás osobní bankrot zajímal, obraťte se na kolegu, který zde má insolvence na starosti. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.