Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.643

Exekuce účtu - exekutor vybral i debet do mínusu, je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 2324 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mému synovi vzal exekutor z účtu splátku do mínusu přitom tam žádné peníze nebyli k dispozici nevíme co s tím banka je chce po synovi zaplatit i penále co si napočítali na účtu neměl povolen mínusový debet.
Děkuji
 
Zdravím Vás, tady Vám bohužel neporadím, protože bych musela vidět jak smlouvu o zřízení účtu a současně i exekuční příkaz soudního exekutora. Kdyby na účtě nějaké peníze byly, mohl by Váš syn v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky, a to ve výši dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka by mu tyto peníze na základě jeho žádosti vyplatila.
V tomto případě by však patrně nebylo co vyplácet a je otázkou, zda nepochybila banka, zda pokud peníze na účtu nebyli neměla spíše oznámit exekutorovi, že na účtě nejsou žádné peníze a přikázání pohledávky z účtu povinného, tedy nelze z tohoto důvodu provést.
V tomto případě by tedy bylo nejlepší navštívit se smlouvou o zřízení "blokovaného" účtu advokáta a současně mu k posouzení předložit i exekuční příkaz soudního exekutora. Nyní bych Vám doporučovala požadovanou částku bance uhradit a případně tuto částku po ní následně vymáhat. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.