Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.458

Odblokování exekučně obstaveného účtu rodiny s více dětmi - jak požádat exekutora o odblokování?

Odesláno: 
Otevřeno 1733 x
1 odpověď
 
Dobry den,
bez upozornění jsem o vìkendu zjistila blokovànì uctu z duvodu exekuce na manzela, on přìjem nemà starà se o postiženèho syna a ja jako prìjemce mzdy mam exekučně blokovaný učet, màme 5 dětì, z toho syna ZTP/P. Ja pracuji jako zdravotni sestra, prosim o radu co delat, co hrozi, jestli lze zadat o splàtkový kalendář bez toho, aby blokovali jedinný přìjem rodiny, z čeho budeme žit a platit dalšì pohledávky co máme? čìm můžu argumentovat kdyz jim budu volat, děkuji za odpověď, chtěla bych jen poradit co nás čeká a co proto můžu udělat
 
Zdravím Vás, v prvé řadě potřebujete peníze, ty by Vám měla vyplatit banka na základě Vaší žádosti o výplatu nezabavitelné částky z účtu manžela povinného, a to na základě žádosti dle ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Nezabavitelná částka by v tomto případě měla činit polovinu peněz, které na účtě byli před jeho "blokací", minimálně však dvojnásobek životního minima, což je cca 6.800,- Kč. Tímto budete alespoň nějaké finance. Nevýhodou však je to, že o výplatu této částky můžete jako manželka povinného požádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. Proto Vám doporučuji, abyste si v zaměstnání domluvila výplatu mzdy buď v hotovosti nebo na složenku.
Mám za to, že exekutorovi můžete zavolat a slušně jej požádat o odblokování účtu, s tím, že mu vysvětlíte jaká je situace Vaší rodiny. Na splátkový kalendář exekutoři většinou přistoupí, ale je nutné splátky volit velice obezřetně a jejich výši a splatnost vždy striktně dodržovat, jinak se vystavujete riziku provedení exekuce.
Víte, pokud se jedná o dluh manžela za trvání manželství, exekutor účet odblokovat nemusí, proto je právě domluva se zaměstnavatelem na tom, aby Vám mzdu vyplácel hotově nebo na složenku pro Vás řešením, jak mít peníze a ještě více neohrožovat rodinu.