Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.277

Hrozba exekuce přes splacený dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1211 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
2012 chtěla jsem vzít pujčku od společnosti Credits of Private Equity a. s. (dale jen CPE a. s). Samozřejmě nic jsem nedostala až na smluvní pokutu v 12.000 Kč. Nezaplatila jsem ji včas. 09/2012 můj dluh předali inkasní společnosti. Rozložili mi to na 3 splátky. Ale platit jsem v tu chvili vubec nemohla a nakonec ukradli mi telefon a přišla jsem o kontakt na tu inkasní společnost. CPE a. s. přestali absolutně komunikovat.
Jsem cizinka a v 12/2012 jsem se musela vrátit domů do Běloruska (v ČR mám přechodný pobyt). Takže jsem našla dopis od CPE a. s. se složenkou a zaplatila jsem těch 12000kč. Po návratu do CR jsem se snažila zase kontaktovat CPE a. s. jenže tahle podvodná společnost byla 2013 zlikvidována, takže teď už vůbec nemám šanci to zjistít.
Mám jiné telefonní číslo a jinou adresu. Chci vědet jestli můžu ještě očekávát návštěvu exekutora když CPE a. s už neexistuje a dluh jsem zaplatila ale ne přes inkasní společnost. V případě že očekávát stále můžu, prosím, poraďte jak si to mám zjistit dřív, než na mě zaklepe. Ještě se zeptám jestli může šáhnout na nemovitost (rodinný dům) mámy v Bélorusku, kde já mám nahlašený trvalý pobyt.
A po kolika letech můžu počítat s tím, že to je promlčený.
Děkuji moc
 
Zdravím Vás, o dům v Bělorusku se skutečně obávat nemusíte, neboť exekutoři působí na území ČR, navíc píšete, že dům je Vaší maminky a nikoli Váš, proto ohledně domu můžete být zcela bez obav.
Víte ohledně exekuce je to již horší, zde Vám nemohu jednoznačně odpovědět, protože zde záleží i na tom, zda tato pohledávka za Vámi nebyla před likvidací společnosti postoupena na jinou obchodní společnost. Pokud by tomu tak bylo, bylo by možné, že by tato pohledávka za Vámi mohla být i exekučně vymáhána. Zde rovněž záleží, kdy jste tuto pohledávku uhradila a zda máte o úhradě doklad, např. ústřižek složenky, výpis z účtu, potvrzení z bankomatu. Pokud ano, dalo by se bránit, a to návrhem na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentovat by se dalo takto, a sice, že exekuční titul (rozhodnutí na základě, kterého je tato pohledávka exekučně vymáhána) Vám nebyl řádně doručen, a to proto, že jste se od. do. nezdržovala v ČR, ale v Bělorusku. Po návratu do ČR jste již bydlela v ČR jinde než v době, kdy tato pohledávka vznikla, což je možné doložit potvrzením o povolení pobytu cizince na území ČR. Z tohoto důvodu tedy exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti, což je důvod pro zastavení exekuce, neboť se jedná o nezpůsobilý exekuční titul. Dále uveďte, že jste pohledávku věřitele (oprávněného) ve výši 12.000,- Kč uhradila, což doložte úředně ověřenou kopií ústřižku složenky, výpisu z účtu či stvrzenkou o platbě z bankomatu.
To, zda je na Vás v ČR vedena exekuce lze zjistit z výpisu z Centrální evidence exekucí, který vede Exekutorská komora České republiky, webové stránky jsou http://www.ekcr.cz. Tento výpis je však zpoplatněn. Promlčecí doba činí 3 roky ode dne splatnosti pohledávky. Byla-li věc soudně vymáhána, má oprávněný na exekuční vymáhání této pohledávky po povinném celkem 10 let od právní moci exekučního titulu (rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána).