Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.925

Exekuce podpory v nezaměstnanosti a účtu - nemám z čeho žít

Odesláno: 
Otevřeno 2712 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím Vás pobírám podporu v nezaměstnanosti cca. 15.500 Kč z které mi exekutor strhává cca. 2500 Kč a byl mi zbytek cca. 12.500 Kč poslán od pracovního úřadu na mé konto exekuce byla na cca. 22.000 Kč chtěl jsem si vybrat peníze ale exekutor si z mého konta vzal zbytek podpory to je těch 12.500 Kč nyní mám na kontě - 6500 Kč jak je možné, že mi sebral vše a to dva krát - poprvé přímo z pracovního úřadu a zároveň z konta? Nejhorší je, že mi nezbylo vůbec nic ani na nájem, alimenty a ani na jídlo nevím co mám teď dělat?
Má vůbec právo mi vzít celou podporu v nezaměstnanosti s čeho mám teď žít?? Ještě přijdu i o byt když ho nezaplatím?? prosím poraďte nevím co mám dělat. Děkuji
 
Zdravím Vás, bohužel situace, kterou popisujete je poměrně častým jevem, a to proto, že exekutor může exekuci provádět jak srážkami ze mzdy či z podpory nezaměstnanosti, která rovněž podléhá srážkám ze mzdy. Dalším způsobem provedení exekuce je rovněž i exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. V těchto případech pak bohužel často dochází k tomu, že povinnému je zabaven veškerý příjme a on pak nemá z čeho žít.
I u této situace však je řešení, budete muset zajít na pobočku banky, u které máte veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky ve výši dvojnásobku životního minima, tedy celkem 6.800,- Kč. Tato částka by Vám měla být na základě Vaší žádosti bankou vyplacena. Zde upozorňuji na skutečnost, že o výplatu nezabavitelné částky ve výši dvojnásobku životního minima však můžete žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O této skutečnosti byste měl být soudním exekutorem poučen.
Proto Vám doporučuji, abyste se s úřadem práce dohodl na výplatě podpory v nezaměstnanosti formou složenky (poštovní poukázky). Mám za to, že by Vám úřad práce měl vyhovět. Dále budete muset toto nepříznivé období překlenout za pomoci rodiny nebo přátel. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.