Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.138

Exekuce - neuhrazený poplatku za prodloužené studium, prodloužení studia

Odesláno: 
Otevřeno 1518 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
VUT v Brně po mně exekučně vymáhá poplatek za prodlouženou dobu studia. Tvrdí, že promlčecí doba je v tomto případě 10 let. Mají zásupci VUT pravdu? Jedná se o poplatek splatný v roce 2012.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud Vám bylo v dané věci doručeno soudní rozhodnutí (platební rozkaz, rozsudek), který nabyl právní moci, tak toto rozhodnutí je tzv. exekučním titulem a oprávněný tedy VUT Brno má 10 let od právní moci exekučního titulu, na to, aby tuto pohledávku po Vás mohlo exekučně vymáhat.
Pokud byste však dluh vůči VUT písemně neuznal, co do důvodu a výše a nebyl s Vámi sepsán ani splátkový kalendář nebo notářský zápis a neproběhlo by žádné soudní řízení, tak by se pohledávka VUT Brno vůči Vaší osobě promlčela za 3 roky po splatnosti tohoto závazku. V současné době by tedy tato pohledávka již byla promlčena.
Pokud by Vám exekuční titul nebyl řádně doručen, podejte návrh na zastavení exekuce k soudnímu exekutorovi, který tuto pohledávku exekučně vymáhá, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. ů 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a uveďte zde, že Vám exekuční titul nebyl řádně doručen a že tedy nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a z tohoto důvodu se jedná o nezpůsobilý exekuční titul, což je důvodem pro zastavení exekuce.
 
Dobrý den, ještě upřesním. Bylo mi doručeno usnesení o zahájení exekuce, exekučním titulem bylo 4 roky staré rozhodnutí o vyměření poplatku vydané VUT. Žádný soud nerozhodl. Je toto rozhodnutí právoplatným ex. titulem?
 
Zdravím Vás, i toto rozhodnutí může být v souladu s ust. § 40 odst. 1 písm. f) exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb. V tomto případě by se nejednalo o promlčenou pohledávku a bylo by vhodné exekuci uhradit. Popřípadě můžete zkusit tento exekuční titul zpochybnit, ale pokud jste studoval a byl povinen hradit poplatek za studium je otázkou, zda by to bylo úspěšné.