Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.690

Dluhy manžela vzniklé v manželství bez vědomí manželky - odpovědnost manželky za dluhy manžela při rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1443 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2011 jsem si vzala mého manžela. Během let 2014-2016 začal mít dluhy kvůli tomu, že sázel, ale aniž bych o tom věděla, bral si půjčky po telefonu.
Nyní to nezvládá splácet a myslím, že to nebude trvat dlouho a dojde k nějaké exekuci. Mám nějakou možnost se proti exekuci bránit? A pokud se s ním rozvedu a byla by na něho uvalena exekuce za dluh, který si bral v době manželství, bude se mě exekuce týkat také?
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud nemáte zúžené společné jmění manželů, tak by exekuce manžela za dluhy vzniklé za trvání manželství skutečně mohla být vymáhána i po Vás. Možnost obrany máte, musela byste argumentovat zněním nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/2014 ze dne 31.03.2015, neboť mám za to, že případ zde popsaný by na Vás mohl dopadat. Bylo by nutné prokázat, že jste o manželových dluzích skutečně nevěděla. Lepší řešení než rozvod by mohla být insolvence v podobě společného insolvenčního návrhu manželů. Promluvte si o tom s manželem, je nutné, aby Vám řekl pravdu o tom, komu všemu dluží. Podmínky pro podání insolvenčního návrhu jsou tyto mnohost věřitelů, závazky déle než 30 dní po splatnosti a dále i to, že budete schopni ze svých příjmů uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 97.980,- Kč (v případě společného návrhu manželů) a 65.340,- Kč (insolvenční návrh jednotlivce). Pokud by Vás problematika insolvencí zaujala, je možné se na insolvence dotázat přímo kolegů, kteří se zde insolvencemi zabývají.