Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.205

Dobrovolné jednorázové splacení exekuce, exekucí - postup

Odesláno: 
Otevřeno 4250 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

stručně mám 11 exekucí. Nyní již 8. 3 exekuce jsem doplatil jednorázovou platbou. Chci je všechny doplatit buď jednorázově nebo maximálně do 10 měsíců.
Dotaz zní:
1.) je lepší platit ty menší jako první aby se ukončili, nebo to rovnoměrně rozložit na všech 8 … jde mi o úroky?

2.) Jak zjistit kolik je příslušenství atd. k jistině … mám totiž jen sjetinu značek exekucí, kde je pouze uvedena částka "Peněžitá povinnost".

3.) lze zaplatit jistinu přímo věřiteli? a tím obejít exekutora ve smyslu, že by umořoval ze zaslané částky svoje náklady a ne dluh (chci zastavit úroky).

4.) Jak zjistím, které exekuce jsou již zastavené? 2 jsou již 11 let. Nerad bych platil něco co již nemusím. Myslím si, že je exekutor buď zastavil nebo pozastavil.

Děkuji moc za odpovědi. Na okraj, nežil jsem v ČR 19 let, po návratu narážím na exekuce. Jistiny jsou kolem 400 000 Kč celkem za všechny. Ostatní náklady nevím. Ale budou vysoké, jelikož exekuce co jsem platil nyní byli jistiny 206 Kč a platil jsem 17 000 Kč. Prostředky na vyplacení exekucí mám a nechci se tím moc dlouho zaobýrat. Hledám jen cestu jak zaplatit vše buď najednou, ale zároveň ušetřit pokud je to možné. Nebo když by suma vyšla vysoká (nad 1.5 mil. Kč) s příslušenstvím, tak to rozložit do 3 splátek.

Jste bezplatná poradna. Rád bych i někomu zaplatil (aby to řešil za mne a jednou týdně mi řekl kam co mám poslat a kde mi odpustili úroky atd. : -) ), abych se mohl věnovat své práci a neřešit negativní věci (ono vstřebat, že mám nezaplacenou pokutu za lístek z metra, v době kdy jsem nežil v ČR je těžké a z 24 Kč na 28 506 Kč je úsměvné a rozptyluje mě to od práce). Každopádně se tím nechci zaobírat dlouho, časem nad tím stráveným ztratím více než jsou ty částky na exekucích. Děkuji Vám moc za odpovědi i případnou možnost návrhu zastoupení.

PS: když nic nezaplatím nestane se ze strany exekutorů nic, tak jako do dnešních dnů (13 let), vzhledem k mému trvalému pobytu mimo ČR a EU. Ale chci zde pořídit v ČR nějaké nemovitosti, tak nejdříve musím vyřešit tyto věci. Děkuji

S přáním pěkného dne
 
Zdravím Vás, na Vaše dotazy budu odpovídat v pořadí v jakém jsou kladeny. K prvému dotazu uvádím, že by bylo vhodné platby rozumně rozdělit mezi všechny exekutory a to proto, abyste nemohl být nařčen ze zvýhodňování věřitele. K druhému dotazu uvádím, že to kolik dlužíte zjistíte přímo u jednotlivých soudních exekutorů, bude nejlepší, pokud se na jednotlivé soudní exekutory obrátíte písemně, např. emailem a požádáte je o vyčíslení dlužné částky, např. k 15.05.2016, neboť do té doby by Vám měla příjít jak odpověď od exekutora, tak byste měl v této době stihnout uhradit i exekuce. Pokud by exekutoři nějaké exekuce již zastavili, měli by Vám sdělit i tuto skutečnost. Ke třetímu dotazu uvádím, že exekuce je vždy nutné hradit přes soudního exekutora, protože on má přehled o průběhu vymáhání, navíc oprávněný by mohl exekutorovi opomenout sdělit, že jste něco uhradil a exekutor by po Vás tuto částku exekučně vymáhal i nadále, neboť by o této úhradě nevěděl a Vy byste musel úhradu této částky oprávněnému soudnímu exekutorovi doložit, což by Vám stálo další čas a peníze.
Zastupovat se v této věci (věcech) můžete nechat, a to advokátem, kterému udělíte plnou moc. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Bohužel systém naší poradny nám neumožňuje, abychom Vás v těchto věcech zastupovali přímo my jako zaměstnanci poradny, ale je nutné pro tyto případy vyhledat právní pomoc advokáta. Žádost o prominutí příslušenství (úroků z prodlení a nákladů řízení) se posílá přímo oprávněnému, tedy věřiteli. V kopii bych však tuto žádost zaslala i soudním exekutorům, u jejichž exekucí byste žádal věřitele o odpuštění úroků z prodlení. K tomu, aby Vaše žádost měla šanci na úspěch by bylo vhodné věřiteli uhradit jistinu pohledávky.
Pokud byste exekutorům navrhoval splátkový kalendář, učiňte tak až poté, kdy budete znát přesnou výši jednotlivých dlužných částek, a to proto, že splátkový kalendář by měl být dodržován. V ČR platí, že platba je uhrazena v okamžiku, kdy příjde na účet příjemce, takže i s tím je nutné počítat. Z praxe vím, že exekutoři jsou přístupní dohodě o splátkových kalendářích.
Mám pro Vás radu na závěr, pokud Vám nebyly exekuční titulu, tedy rozhodnutí na jejichž základě jsou jednotlivé pohledávky za Vaší osobou exekučně vymáhány, je to důvodem pro zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť exekuční titul nenabyl právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul. Návrh na zastavení exekuce se podává k soudnímu exekutorovi, který exekuci vymáhá. Je však nutné doložit, to, že jste se v době soudního řízení nezdržoval v ČR, ale v zahraničí a že jste například tedy nemohl jet metrem, když jste byl v té době v Americe či v Austrálii, což doložíte i úředně ověřenou fotokopií Vašich dokladů. Řešení zde jsou, záleží tedy na Vás co si vyberete. Osobně bych se asi poradila s advokátem. K advokátovi je nutné vzít co nejvíce listin, které k exekucím máte, např, právě onu sjetinu se spisovými značkami.