Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.027

Exekuce a dluhy z podnikání - je možná insolvence, oddlužení, osobní bankrot?

Odesláno: 
Otevřeno 1349 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2008 jsem ukončila podnikání a zůstaly mi dluhy na zdravotním, sociálním pojištění, DPH, dani z příjmu FO. Je uvalena exekuce na mzdu a dále pak zastaven majetek (rodinný dům a hrozí prodej)! Do těchto problémů s dluhy jsem se dostala jak slepý k houslím, jak se říká. Můj strýc podnikal, podnikání ukončil (musel) a chtěl restauraci provozovat dál, tak mě požádal, abych si to nechala napsat na sebe. Já jsem to v dobré víře udělala, ale podnik neprosperoval.
Je možné vyhlásit na sebe osobní bankrot (podat návrh na insolvenční řízení), když jsou to dluhy z podnikání nebo nějak to z mého příbuzného vymáhat, ale to asi nejde. Jak se říká, pro dobrotu na žebrotu.
Jsem z toho zoufalá.
Slíbil, že až se ta restaurace prodá (tu vlastní jeho známý), tak mi dá peníze na umoření dluhu, ale už se to vleče dlouho.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, i když máte dluhy z podnikání můžete na sebe podat insolvenční návrh, podmínkou však je, aby Vaši věřitelé u dluhů z podnikání souhlasili s Vaším oddlužením. Pokud by tam tyto souhlasy nebyly záleželo by na soudu jak by věc posoudil. Podmínky jsou mnohost věřitelů, a to, že jste ze svých příjmů schopna uspokojit pohledávky svých nezajištěných věřitelů ve výši alespoň 30% jejich pohledávek + odměnu insolvenčního správce. Máte-li zajištěné věřitele, prodeji zajštěného majetku však nezabráníte, neboť v rámci oddlužení by tento majetek byl zpeněžen insolvenčním správcem. K insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit seznam majetku, seznam závazků, u závazků z podnikání výslovně uvést, které to jsou. Dále je nutné přiložit i seznam zaměstnanců, seznam dlužníků, prohlášení o tom, zda v současné době podnikáte, prohlášení o tom, že věřitelé nejsou osoby blízké a dále i výpis z rejstříku trestů. Pokud máte manžela bylo by výhodnější podat společný insolvenční návrh manželů, a to právě proto, aby exekutoři tyto pohledávky nevymáhali po Vašem manželovi. Pokud byste splnila oddlužení soud by v případě jen Vašeho návrhu osvobodil pouze Vás, v případě společného insolvenčního návrhu by soud od placení pohledávek osvobodil Vás i manžela. V případe společného insolvenčního návrhu manželů je nutné jako přílohu přiložit i Vaše prohlášení, že pro účely zpeněžování majetkové podstaty je všechen Váš majetek ve společném jmění manželů. Toto prohlášení je nutné podepsat a podpisy nechat úředně ověřit.
Víte otázka vymahatelnosti těchto pohledávek po strýci je značně problematická a velmi těžko byste prokázala to, že Vás do dluhů dostal právě on, což je téměř neprokazatelné.