Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.136

Exekuční na odstěhovaného dlužníka (otec, manžel) - hrozí zabavení věcí v nemovitosti kde bydlel?

Odesláno: 
Otevřeno 1110 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
otec neplatil sociální a zdravotní pojištění během doby kdy podnikal. Dluh se vyšplhal do částky 250.000 Kč, rodinný dům ve kterém má vedenou trvalou adresu je psaný na maminku. Nyní s námi už nežije a odstěhoval se k milence. Matka už podala žádost o rozvod.
Otec si nevyzvedává poštu, nechce komunikovat a řešit problémy a přišel mu na naší adresu exekuční příkaz na výše uvedenou částku. Dá se s tím něco ještě dělat nebo máme začít schovávat majetek po známých?
Bydlím tu s matkou, formou nájmu platím veškeré energie a účtenky od svých věcí si neschovávám.
Děkuji za radu
 
Zdravím Vás, pokud má Vás otec příjmy exekuce by měla být provedena primárně srážkami ze mzdy či z jiných příjmů (důchod, výsluha, .), pokud má Váš otec účet měl by exekutor vydat exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného. Pokud znáte adresu milenky mohli byste exekutorského vykonavatele na tuto adresu poslat a maminka by mohla předložit jako důkaz toho, že se otec od maminky odstěhoval i žalobu o rozvod manželství. Přesto by bylo vhodné dohledat pokud možno co nejvíce dokladů, které by prokazovali vlastnické právo k Vašim věcem. Máte sepsanou nájemní smlouvu s maminkou, mám za to, že spíše nikoli, že? Pokud ne, je možné, sepsat čestné prohlášení, ve kterém uvedete, který majetek patří Vám. Toto čestné prohlášení je nutné opatřit Vašim úředně ověřeným podpisem. Doklady prokazující vlastnické právo k Vašim věcem jsou smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, nájemní, faktury, dodací a záruční listy a případně i "paragony", je-li na nich uvedené Vaše jméno. Závěrem uvádím, že ani exekutor nemůže zabavit vše, a to ani povinnému. Věci, které nelze povinnému zabavit jsou uvedeny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Závěrem se zeptám, kdo je vlastníkem rodinného domu, ve kterém bydlíte. Pokud je to jen maminka, o dům nepřijdete. Pokud by však vlastníkem či spoluvlastníkem domu či určité části domu byl i Vás otec, je možné, že by byl vydán exekuční příkaz k prodeji části domu, jehož vlastníkem je Váš otec.
 
Mnohokrát děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, za málo. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.