Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.915

Exekuce věcí rodičů v místě kde bydlí zadlužený potomek (syn, dcera) s exekucí - hrozí to?

Odesláno: 
Otevřeno 1210 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, poprosil bych Vás o pomoc.
Situace: Rodiče mé manželky bydlí v bytě s další dcerou, která má těžkou finanční negramotnost. Během posledních pár let jsme ji dostali několikrát z dluhů a řítí se do dalších problémů. Už začaly chodit dopisy o předání dluhu exekutorům. Už není v možnostech jí z toho znovu dostat a ani není chuť. Ona nemá v bytě žádný majetek, ale máme obavy, že exekutoři zabaví věci rodičům.
Jak se dá v tomto případě postupovat, aby rodičům nezabavili majetek? Jde někoho jednoduše z bytu odhlásit? Co jsem tak pochopil, tak už dnes (10.04.2016) není moc jednoduché někoho z bytu odhlásit, natož přihlásit ho na úřad.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud dcera bydlí u rodičů, a to tak, že tam skutečně bydlí tak ji z bytu jen tak nedostanete. Možná by nebylo od věci, aby Vaši rodiče dohledali co nejvíce dokladů o tom, že věci jsou jejich. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, . dále faktury, dodací a záruční listy. Dále Vašim rodičům doporučuji, aby sepsali čestné prohlášení, ve kterém uvedou, které věci jsou jejich a co patří dceři. Toto čestné prohlášení musí oba opatřit svými úředně ověřenými podpisy, což znamená jít na poštu a na poště tuto listinu podepsat. Dceři (povinné) doporučuji, aby taktéž sepsala čestné prohlášení, ve kterém uvede, které věci v bytě jsou její a co patří rodičům. I povinná by měla toto čestné prohlášení opatřit úředně ověřeným podpisem. Přeji Vám hodně štěstí. Jen se zeptám, má povinná nějaký příjem, kromě sociálních dávek, ze kterého by mohla splácet svým věřitelům. Pokud ano, bylo by tu řešení v podobě insolvence, ale to by dcera (povinná) musela mít příjem, ze kterého by byla schopna uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 60 měsíců. Pokud je povinná vdaná, doporučuji společný insolvenční návrh manželů, kde by však oba museli uhradit alespoň 30% svých závazků a odměna insolvenčního správce by činila 97.980,- Kč za 60 měsíců.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Bohužel ona v současné době nemá žádný příjem, takže insolvence nepřipadá v úvahu. Popravdě o ní nám vůbec nejde, jde nám pouze o rodiče.
 
Zdravím Vás, rádo se stalo. Od toho jsme tady. V tom případě se řiďte radami uvedenými v první části předchozí odpovědi. Přeji Vám i rodičům hodně štěstí a pevné nervy.