Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.318

Nemožnost zrušení bankovního účtu z důvodu exekuce na účet (16 let stará exekuce)

Odesláno: 
Otevřeno 1297 x
1 odpověď
 
Dobry den.
2005-2008 sme mali s manželom prechodny pobyt v ČR. Potom sme sa vratili späť na SK. Nakoľko sme mali ešte v ČR nesplatený úver v banke českej účet sme doteraz udržiavali a pravidelne mesačne tam vplácame peniaze určené na splátku úveru a vedenie účtu. V marci 2016 sme sa informovali v banke elektronickou formou o možnosti zrušenia osob. účtu v ČR. Banka nám dala info, že nie je to možné pretože máme na účte vedenú exekúciu. A vtedy začalo naše pátranie. Kontaktovali sme prislušny exekúčny úrad aby nám podal vyjadrenie. Dostali sme "sdělení" o vedenej exekucii. Je to za nezaplatenú pokutu z dátumu 27.05.2000 v metre. Na zaklade uznesenia sudu zo dňa 29.09.2011 je vedena exekucia. Pohľadavka bola 208 Kč. Všetky pisomosti nam boli zaslané na adresu kde od r. 2008 nebývame a to dňa 05.03.2012. O vedenej exekucii sme do tychto dni nemali ani tušenia az banka nás informovala. Celjová suma na úhradu je do teraz 11079 Kč. Siahli nám na osobný účet v ČR a sťahujú nám odtial na exekuciu splátky. Prvá bola v sume 640,60 Kč dňa 4.3.2016. Radi by sme si pozreli spis no elektronicky to pošlu až ked budeme mať mail opatrený elektron. podpisom alebo pisomne na adresu kde teraz byvame. Tu je otazka- ak im dame info kde teraz byvame teda mimo ČR môžu nám siahnúť na majetok, účty aj tam? Či ak uż začala exekúcia a siahli nam na učet v ČR tak nebudú ci nemôžu? Čo ak nebudeme posielať na daný účet v ČR žiadné peniaze a nebudú mať čo sťahovať? Ako to riešiť? Chceme vedieť prečo aż po 16 rokoch sa o tom dozvedame a začalo sa to riešiť? Je možne a efektívne odvolať sa?
Dakujeme vopred za rady.
 
Zdravím Vás, ve Vašem případě se bohužel nejedná o promlčenou exekuci, neboť mám za to, že exekuční titul, tedy platební rozkaz nabyl právní moci do 10 dní ode dne, kdy byla exekuce nařízena. Nicméně nemusíte zoufat, protože jsou-li Vámi poskytnuté informace pravdivé a já Vám věřím, je zde důvod pro zastavení exekuce. Je tedy nutné, abyste příslušnému exekutorskému úřadu doručili návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že Vám nebyl exekuční titul (tedy rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána řádně doručen), což má za následek skutečnost, že dané rozhodnutí nemohlo nabýt právní moci a ani vykonatelnosti. Jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, což je zákonným důvodem pro zastavení exekuce a exekuce by tedy měla být zastavena.
Pokud nebudete na účet zasílat peníze exekutor bude zjisťovat Váš majetek na území ČR. Jelikož jste "cizinci", tak aby exekutor mohl postihnout Vaše účty a majetek na Slovensku musel by proto mít povolení MZV Slovenska, náš exkeutor by tedy musel požádat Slovenskou stranu přes MZV ČR o právní pomoc při provedení exekuce v SR. Současně s návrhem na zastavení exekuce proto, podejte i návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Přeji Vám pevné nervy a hodně štěstí.