Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.380

Prodej zděděné nemovitosti dlužníkem - nutný souhlas exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 1082 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
sestra zdědila spolu s bratry, sestřenicemi a strýcem nemovitost po babičce. Sestra i bratři jsou v exekuci (bratři jich mají hned několik a vyšší než je výše jejich podílu) smějí prodat nemovitost (každý svou část) a z peněz uspokojit věřitele? Sestřenice tvrdí, že nemovitost mohou prodat jen realitce (která nabízi velmi nízkou cenu) ale že běžný kupec nemovitost koupit nemůže a že vlastně bratři i sestra své podíly nesmi prodat, dále tvrdil, že když prodají nemovitost bez realitky, že ostatní musí doplatit dluhy bratra jenž má nejvyšíí exekuce a jeho podíl všechny exekuce nepokryje. Přijde mi divné proč by ti co nemají dluhy museli doplácet na dluhy jíného spoluvlastníka. a také, že by nemohli prodat svůj podíl ze kterého uspokojí věřitele (popřípadě většinu). děkuji mockrát
 
Zdravím Vás, je-li spoluvlastnický podíl na nemovitosti (nebo i více těchto podílů) zatížen exekucí, povinný (povinní) nesmí s těmito podíly libovolně nakládat, ale vše je nutné řešit v součinnosti se soudním exekutorem (soudními exekutory), kteří provádějí exekuce na majetek povinných. Pokud by totiž povinní prodali své spoluvlastnické podíly bez vědomí exekutora, jednak by porušili poučení soudního exekutora, o tom, že v průběhu exekuce nesmějí nakládat se svým majetkem, což se týká zejména nemovitostí. Je to právě proto, aby se zamezilo prodejům nemovitostí povinnými bez vědomí exekutorů, kdy není záruka, zda by povinní peníze z prodeje použili na úhradu exekučně vymáhaných pohledávek. Vaše sestra i bratři by tedy měli kontaktovat jednotlivé soudní exekutory a s nimi dohodnout prodej svých spoluvlastnických podílů na zděděné nemovitosti, a to pokud vědí o zájemci o koupi nemovitosti. Vašim sourozencům nedoporučuji, aby kontaktovali realitní kancelář bez vědomí soudního exekutora, neboť by se tím dostali do problémů.
 
Dobrý den, mockrát děkuji za odpověd totéž jsem si myslela, ale sestřenice a její známý z realitky nám tvrdily,, že prodej realitce je jediná správná možnost. Ještě se zeptát to zda-li exekuce je pouze na plat je dle mého jedno, že? Podíly na nemovitosti zdědi-li později. Mockrát děkuji. Jsem velice ráda, že jsou ještě stránky, kde se lidé mohou zeptat. Moc děkuji
 
Zdravím Vás, za málo. Od toho jsme tady, abychom pomáhali lidem a vyvraceli tak některá mylná přesvědčení některých z nich, čímž bychom je chránily před možnými problémy v budoucnu.
To, zda je exekuce kromě prodeje nemovitosti vedena i srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu povinného, nebo i dalšími způsoby provedení exekuce je lhostejné. Jediným způsobem jak zabránit prodeje spoluvlastnických podílů ostatních spoluvlastníků je uhradit celkovou částku, která je v současné době exekučně vymáhána soudním exekutorem.
 
Dobrý den, mockrát děkuji. Ještě se zeptám na posledná část otázky, opravdu ostatní musí doplatit výši exekucí, kde prodej z podílu nestačí? Exekuce jednoho nebo dvou z bratrů je vyšší než část podílu. Sestřenice říká, že bez realitky musí ostatní doplatit exekuce těch kde peníze za podíl nestačí. To je vše mockrát děkuji. A ještě jednou děkuji za všechny sourozence. Jsou to trdla, ale hodní lidé. Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, exekuce nemusí být doplaceny, v tomto případě však dojde k dražbě, kdy podíly ostatních budou vydraženy nabyvateli a s Vám bude spoluvlastníkem nemovitosti vydražitel - nabyvatel nemovitosti v dražbě. Pokud byste chtěli dražbě předejít, tak by bylo nutné uhradit exekuce. Pokud doplácet exekuce nechcete proběhne dražba a podíly nabude vydražitel či vydražitelé těchto podílů. Ohledně dražby nemovitostí nevěřte realitním kancelářím, ale pouze exekutorovi. Dojde-li k dražbě podílů a tyto budou v dražbě prodány, vydražitel uhradí kupní cenu v dražbě a jejich podíly budou "čisté" a z výtěžku zpeněžení budou uspokojovány jednotlivé exekuce. Pokud by výtěžek zpeněžení nestačil k uspokojení exekucí, exekuce budou pokračovat, např, srážkami z mezd povinných či jinými způsoby provedení exekuce.