Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.403

Odvolání proti příklepu exekuční dražby - odkladný účinek nabytí vlastnického práva

Odesláno: 
Otevřeno 2507 x
7 odpovědí
 
Exekuční dražba nemovitosti
Jestliže dojde k odvolání proti usnesení o příklepu, má nabytí vlastnického práva vydražitele odkladný účinek?
Může v této době odvolání proti příklepu vydražitel měnit, nebo uzavírat nájemní smlouvy v nemovitosti?
 
Zdravím Vás, odvolání proti usnesení o příklepu má jako každé jiné odvolání dle mého názoru odkladný účinek. Mám za to, že dokud není o odvolání proti usnesení o příklepu pravomocně rozhodnuto neměl by vydražitel s nemovitostí disponovat, tedy ani uzavírat či měnit stávající nájemní smlouvy ohledně dražené nemovitosti.
 
má odklad i převzetí nemovitosti?
 
Zdravím Vás, pokud je předání nemovitosti vázáno na právní moc usnesení o příklepu, tak ano. Pokud je lhůta k předání nemovitosti určena do 30 dní od vydání usnesení o příklepu, raději bych nemovitost připravila k předání, i když mám za to, že i v tomto případě by zde odkladný účinek měl být. Nemovitost bych připravila k předání, a to právě proto, aby nový nabyvatel nepodal na povinného např. trestní oznámení pro neoprávněné uživání cizí věci. I když by trestní oznámení bylo podáno neoprávněně mohly by z toho být zbytečné komplikace. Zde uvádím, že ani nabyvatel by neměl do nemovitosti po dobu než nabude právní moci usnesení o udělení příklepu příliš nakládat, jako např, zde provádět stavební úpravy, . , protože poměry k nemovitosti nejsou pravomocně zjištěny.
 
Ke komu se podává odvolání proti usnesení o příklepu
 
Zdravím Vás, odvolání proti usnesení o příklepu se podává k exekučnímu soudu.
 
Děkuji,

v usnesení o příklepu je v poučení k exekutorovi???
 
Zdravím Vás, v tom případě se řiďte poučením. Odvolání tedy podejte k exekutorovi. V občanském soudním řádu se počítá s tím, že dražbu bude provádět soud, tak proto se tam hovoří o soudu. Dražbu však nyní provádí i exekutoři sami, takže se odvolejte přímo k exekutorovi. Exekutorský řád tuto problematiku výslovně neřeší. Pokud se budete řídit poučením nepochybíte. Přeji Vám hodně štěstí.