Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.546

exekuce z hmotné odpovědnosti zaměstnavateli

Odesláno: 
Otevřeno 788 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám zaměstnance, který má exekuci a udělal mi škodu. Škodu jsme uplatňovali z pojistky kterou si při nástupu do zaměstnání musel udělat. Pojišťovna však peníze za škodnou událost poslala exekutorovi a ne mě jako zaměstnavateli. Mají na to nárok, když peníze za škodu patří mě a ne zaměstnanci. A jak to teď řešit? Mám to teď řešit s pojišťovnou nebo s exekutorským úřadem, kterému byli peníze poslány. Beru to tak, že exekutor poškodil mě jako třetí osobu a nechal si vyplatit peníze, na které neměl nárok. Je pro to nějaký paragraf, podle kterého můžu žádat své peníze zpět. A ještě otázka, může xekutor zjistit, že má dotyčný pojistku odpovědnosti, může mu pojišťovna tyto údaje dát, nebo porušili ochranu osobních údajů. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, situace je náročnější. Byl-li účastníkem pojistné smlouvy zaměstnanec - povinný tak zde rovněž hodně záleží i na datu vydání exekučního příkazu, byl postup soudního exekutora bohužel v souladu se zákonem. Jedinou zákonnou výjimkou je případ uvedený v ust. § 317 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. , kdy exekuci nepodléhají pohledávky náhrady, kterou podle pojistné smlouvy vyplácí pojišťovna, má-li být náhrady použito k novému vybudování nebo opravě budovy. Pokud se jedná o tento příapdě je nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. K tomuto návrhu je však třeba doložit jak pojistnou smlouvu, tak i hlášení o pojistné události a domáhat se zrušení exekučního příkazu na přikázání jiné pohledávky pojistné - z pojistné smlouvy o odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou exekutorovi. V ostatních případech totiž exekutor postupoval v souladu se zákonem a můžete kontaktovat exekutora a zeptat se jej kolik Kč bylo poukázáno exekutorovi, a zda tato částka stačí na úhradu celé exekuce. Pokud by tato částka celkovou vymáhanou částku převyšovala, zbytek by Vám měl exekutor zaslat.
Exekutor totiž provádí i lustraci majetkových poměrů povinného, a to včetně součinnosti s bankami a pojišťovnami. Pokud se zjistí, že povinný má pojištění, může toto pojištění exekutor vypovědět a peníze jsou poukázány jemu namísto povinného nebo jiného subjektu, např. i zaměstnavatele povinného.