Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.370

Exekuce hypotečního účtu bez vyrozumnění exekutora o exekuci - je to v pořádku, dle zákona?

Odesláno: 
Otevřeno 1184 x
3 odpovědi
 
Děkuji Vám za odpověď.
Musím ale ještě reagovat. Ve zmíněném elektronickém platebním rozkazu stojí: SOUD UKLÁDÁ ŽALOVANÉ, ABY DO 15 DNŮ ODE DNE DORUČENÍ EL. PLATEBNÍHO ROZKAZU ZAPLATILA ŽALOBCI ČÁSTKU VE VÝŠI 1755, - S KAPITALIZOVANÝM ZÁKONNÝM ÚROKEM Z PRODLENÍ VE VÝŠI 131,67kČ NEBO ABY PODALA PROTI TOMUTO EL. PLATEBNÍMU ROZKAZU DO 15 DNŮ ODE DNE DORUČENÍ U OKR. SOUDU ODPOR. Dále že jsem v případě, že odpor podám, povinna do 30 dnů ode dne uplynutí lhůty k podání odporu. vyjádřit se ve věci samé k žalobě, která mi byla doručena spolu s rozkazem. Toto vyjádření jsem podala společně s odporem v zákonné 15 denní lhůtě.
Vše, co jste napsala o bankách a krocích dlužníků, když o exekuci vědí předem, opravdu plně chápu. I zmínku o přebírání pošty. Poštu si přebírám všechnu bez vyjímky. Jediné co uznám, je to, že pokud mne nezastihne pošták doma, tak na poštu si dojdu až předposlední den uložení zásilky. Ale od toho ta lhůta pro uložení je, že je na adresátovi, kdy si došlé vyzvedne. Běžný účet nemám vedený u žádné banky a v případě hypotečního účtu nehrozí pro exekutora žádné nebezpečí v podobě výběru peněz, který by mu znemožňoval exekuci vykonat. Exekuce na mém hypo účtu proběhla 21.12.15, byla vycucnuta částka 10 635,67 Kč a transakce je označena jako prioritní převod finančních prostředků 454 115. Čekat, až se někdo rozhodne informovat mě o té "novince", se mi nechce. Existuje prosím způsob, který by mi umožnil dopátrat se mě samotné? Vlastně bych ani nevěděla, že jde o dluh na poplatcích ČT, tato informace prý nebyla pro majitele postiženého účtu a paní, se kterou jsem telefonicky mluvila, mi zdůraznila, že toto by mi vůbec říct neměla. Když by mi tu informaci nepodala banka, kam bych se mohla obrátit, abych zjistila, kdo si prioritně vzal deset litrů a nepovažoval za nutné měsíce ani nehlesnout? To přeci nemůže být normální.
Děkuji Vám moc za Váš čas a radu.
 
Zdravím Vás, pokud je v poučení uvedena lhůta k podání odporu 15 dní, tak jste tedy postupovala správně. A odpor by měl být podán včas. Je však otázkou, jak tento Váš odpor vypadal, pokud to bylo jen "blanketní podání", tedy takové, kde soudu oznamujete, že podáváte odpor a nic více a ve lhůtě 30 dní od podání odporu se dále nevyjádříte, tak soud ve věci rozhodne rozsudkem pro uznání nebo pro zmeškání. Totéž by platilo i v případě, že byste nárok žalobce, tedy ČT uznala jako oprávněný a Vaše námitky směřovali výlučně proti výši nákladů řízení a právního zastoupení, poté mohl soud ve věci rozhodnout rozsudkem pro uznání. Tento rozsudek by byl exekučním titulem a na jeho základě by měla být provedena exekuce. Pokud by Vám tento rozsudek nebyl doručen, nemohl nabýt právní moci a bylo by to důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu uveďte, že Vám exekuční titul nebyl doručen a tedy nemohl nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul. Tento návrh však podejte jen pokud by Vám rozsudek skutečně nebyl doručen.
Plně chápu Vaše rozhořčení, více než 3 měsíce od provedené exekuce je skutečně velmi dlouhá doba a exekuční příkaz nebo sdělení o tom, že byly vybrány peníze z hypotečního účtu Vám měl (o) být doručen (o). Vámi požadované informace byste mohla zjistit u exekučního soudu, což je okresní soud dle Vašeho bydliště. Až tam budete volat, chtějte přepojit na exekuční oddělení, vedoucí sdělte Vaše jméno a příjmení a oprávněného, ta by Vám měla sdělit i spisovnou značku, popřípadě do tohoto spisu můžete jako povinná i nahlédnout. Mám za to, že bez znalosti listin již více nevymyslím.
 
Moc Vám děkuji.
 
Zdravím Vás, za málo. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.