Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.219

Ukončení exekuce pro nemajetnost povinného dlužníka - exekuce zmařená rozhodnutím exekučního soudu

Odesláno: 
Otevřeno 1276 x
1 odpověď
 
Dle judikátů US při ukončení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného platí náklady exekuce exekutorovi oprávněný pouze v případě, když se procesně provinil.
Jako oprávněnému mi byl kromě jiných doručen i exekuční příkaz s tím, že exekutor čeká na mé vyjádření, zda trvám na jeho realizaci. Pakliže ano, předá věc k rozhodnutí exekučnímu soudu, pakliže ne, tuto konkrétní exekuci zastaví. Já se vyjádřil kladně a následně exekuční soud usnesením tento exekuční příkaz zastavil s tím, že se mohu v zákonné době odvolat. Toto jsem neučinil.
Po určité době vyšlo najevo, že exekuční soud pochybil, rozhodl špatně. Tím exekuci zmařil.
Lze za moje procesní provinění /pochybení/ považovat skutečnost, že jsem se proti usnesení soudu neodvolal? Může být toto důvodem, že jako oprávněný nakonec při zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného všechno zaplatím?
Na druhou stranu - jako laik tady nejsem od toho, abych opravoval usnesení soudů. Když tedy soud chybným usnesením zmařil provedení exekuce, mohu po soudu, státu uplatňovat náhradu škody?

S pozdravem nešťastný oprávněný
 
Zdravím Vás, na tuto otázku nelze konkrétně odpovědět bez znalosti konkrétního případu a prostudování příslušného spisu jak u soudu tak u exekutora. Pokud však exekuční soud pochybil závisí i na míře pochybení soudu. Pokud jen v rámci tohoto pochybení došlo ke zmaření exekuce můžete se domáhat dle zákona o náhradě škody způsobené nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím způsobena škoda, můžete pochopitelně žádat její náhradu. Tuto záležitost však řešte výhradně s advokátem, neboť zde je stanoven specifický postup, který laikové neznají a tím by se tak o tento nárok zbytečně připravili. Proto Vám doporučuji, abyste co nejdříve vyhledal advokáta a přinesl mu veškeré listiny, které máte k dané věci k dispozici. Advokát věc posoudí, bude Vás zastupovat a současně Vám doporučí nejlepší postup. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.