Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.736

Nastěhování dlužníka - ochrana před mobiliární exekucí (exekucí vybavení domácnosti)

Odesláno: 
Otevřeno 1361 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám přítelkyni ve špatné životní situaci. Je proti ní vedeno několik exekucí na celkovou částku zhruba 500 tisíc korun. Z platu je jí tedy měsíčně srážena část dluhů. Nyní přestává být schopna nadále držet podnájem. Zkusila již dva pokusy o inslolvenci, ale vždy se zamítavým rozsudkem pro údajnou neúplnost žádosti.
Můj dotaz se ale týká toho, zda si jí můžu nastěhovat domů, ale přitom se chránit před mobiliární exekucí. Předem děkuji za dopověď.
 
Zdravím Vás, přítelkyni si můžete nastěhovat k sobě, ale dodávám, že riziko mobiliární exekuce tu vždy bude, a to i když se je budete snažit eliminovat. Přesto Vám doporučuji, abyste se pokusil dohledat co nejvíce dokladů o tom, že věci v bytě či domě, kde bydlíte jsou skutečně Vaše a nikoli přítelkyně. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, ve které bude uvedeno, že věci v bytě či domě jsou majetkem pronajímatele. Dále to jsou smlouvy úvěrové, leasingové. Pokud tyto listiny nemáte k dispozici doporučuji Vám sepsat alespoň čestná prohlášení, ve kterém Vy uvedete co vše je Vaše. Čestné prohlášení je třeba opatřit Vašim úředně ověřeným podpisem. I Vaše přítelkyně by měla sepsat čestné prohlášení, ve kterém uvede, co patří jí. I toto čestné prohlášení by mělo být opatřeno úředně ověřeným podpisem Vaší přítelkyně. S účinností od 01.09.2015 došlo k přesnější úpravě věcí, které nemohou být zabaveny ani povinnému, a to konkrétně ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Kdyby však byla mobiliární exekuce provedena a Vám byly zabaveny Vaše věci je nutné podat v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Tento návrh musíte podat Vy, a to u exekutorského úřadu soudního exekutora, který tyto věci zabavil. K tomuto návrhu je nutné přiložit pokud možno úředně ověřené kopie výše uvedených dokladů (dodacích listů, záručních listů, faktur a smluv), které prokáží Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem a dále i kopie čestných prohlášení, raději úředně ověřených. Návrh se podává do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděl.
Pokud by Vašemu návrhu nebylo vyhověno, bylo by nutné se o tyto věci buď soudit, a to tak, že byste podal žalobu o vyloučení věcí ze soupisu, a to do 30 dní ode dne, kdy by Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí soudního exekutora. Druhou možností by bylo exekuci uhradit.
K insolvenčnímu návrhu uvádím, že Vaše přítelkyně může zkusit najít na internetu, zda se ve Vašem kraji či okrese nachází bezplatná poradna při finanční tísni, neboť její pracovníci insolvenční návrhy zpracovávají, a to bezplatně.