Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.215

Exekuce hypotečního účtu bez informování dlužníka - je postup exekutora správný?

Odesláno: 
Otevřeno 4106 x
1 odpověď
 
V roce 2012 jsem ztratila jedno ze svých dvou zaměstnání a během dalšího půl roku, kdy jsem neúspěšně hledala velmi nutnou náhradu, jsem přišla i o práci druhou. Tehdy vše začalo.
Od 6/2012 do 8/2013 jsem neplatila nic, co obsahovala SIPO složenka, tedy ani televizní a rozhlasový poplatek. Vše, kromě těchto poplatků jsem postupně vyrovnávala.
7.2.2014 jsem obdržela platební rozkaz na částku 1755, -Kč (což byl 13x televizní poplatek 135, -Kč) plus cca 3600, -Kč (soudní poplatek + odměna právnímu zástupci žalobce). 20.2.2014, tedy v 15ti denní lhůtě jsem podala odpor i s vyjádřením. V něm jsem svůj dluh vůči ČT v plné výši uznala, ale jelikož jsem byla stále vedena na ÚP a mé celkové příjmy pro mne a mého nezletilého syna v té době byly cca 8000, -Kč, z čehož 5299, - bylo bydlení, požádala jsem o odpuštění soudních poplatků.
Začátkem března 2014 jsem od soudu obdržela Usnesení, ve kterém Soud mé odvolání odmítá. Odůvodnění ale obsahovalo chybné údaje. Stálo v něm, že:
"EPR byl žalované doručen dne 7.2.2014 a právnímu zástupci žalobce dne 31.1.2014… Proti uvedenému EPR si podal ŽALOBCE (! ) odvolání dne 20.2.2014… Dle ustanoveni §204 odst 1 o. s. ř je možné odvolání podat ve lhůtě 15ti dnů od doručení. Ačkoliv o tomto byl ŽALOBCE (! ) v EPR řádně poučen, podala odvolání OPOŽDĚNĚ."
Je zřejmé, že si vyšší soudní úřednice popletla žalobce s žalovaným a to způsobilo, že výpočet mé 15ti denní lhůty nesouhlasil (žalobci bylo doručeno o týden dříve, než mě).
Na toto pochybení jsem upozornila v Odvolání dne 27.3.2014 a čekala na vyjádření soudu.
Nic nepřicházelo a na věc jsem pomalu zapomínala ve víře, že obsílka od soudu mi vše připomene. Zapomněla jsem ale úplně díky starostem, které jsem měla kvůli stále trvajícím, dost velkým existenčním problémům… a také proto, že žádná reakce na mé Odvolání s upozorněním na omyl vůbec nepřišla.
Během této mé "blbé" doby jsem měla problémy samozřejmě s veškerým placením, i s hypotékou, kterou mám od roku 2009. Nějaký čas jsem byla vedena jako rizikový klient. V asi 3/2015 byla veškerá má prodlení spojená s pokutami vyrovnána a následně mi byly povoleny nižší splátky.
Koncem roku 2015 jsem volala na pobočku ohledně informace o fixace a při tom mi bylo sděleno, že jsem v prodlení s platbami a můj účet vykazuje cca -7500, -Kč. Paní mi sdělila, že proběhla exekuce ve výši převyšující 11000, -Kč a zmínila Českou Televizi. Hned se mi připomněl můj dluh 1755, - vůči ČT a související odvolání, které bylo nejspíš ignorováno.
O probíhající exekuci, o žádné fázi této exekuce jsem nebyla nikdy, nikým, žádným způsobem seznámena.
Můj první dotaz se týká právě tohoto… jedná se vážně o standartní postup? Nechce se mi věřit, že dlužník nemá právo být informován o tom, že na něj byla uvalena exekuce a o tom, jakým způsobem na to vykonavatel exekuce půjde?
Proti dluhu nemám jedinou námitku, dnes (28.03.2016) už snad ani proti přehnané odměně právnímu zástupci žalobce, kvůli které jsem žadonila o odpuštění. Nemá ani smysl plakat nad několikanásobně větší ztrátou, než byl dluh sám. Chybovala jsem totiž a za chybu zaplatila.
Druhý dotaz se týká toho, co celému vývoji také pomohlo, a to, zda na Odvolání podané v řádné lhůtě čekat, či nečekat Vyjádření Soudu a pokud je naprosto běžné, že Soud na Odvolání reaguje, tak do jaké doby od data podání?

Velmi děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, o exekuci byste měla být jako povinná vždy informována. Je pravdou, že v případě exekucí na účty povinných se povinní o těchto exekucích skutečně dozví až jako poslední, a to proto, aby povinní předtím než by byl exekuční příkaz doručen jejich bance nevybrali veškeré peníze, účet nezrušili a na exekutora by zbyl prázdný účet nebo účet zrušený. Mám za to, že pokud Vám dosud nebyl exekuční příkaz doručen, mělo by se tak stát. Popřípadě je otázkou, zda a jak si přebíráte poštu, protože vím, že někteří lidé si poštu spíše nepřebírají. To co mě však ve Vašem případě trochu zaráží je skutečnost, proč byl zablokován či obstaven hypoteční účet. Mám za to, že exekuce by měla být vedena primárně z běžného účtu povinného a nikoli z účtu hypotečního. Je však otázkou jaké informace banka poskytla exekutorovi, pokud jen uvedla, že u ní máte veden účet, tak exekutor skutečně nemohl tušit, že se nejedná o běžný účet, ale o účet hypoteční. Pokud nebylo již vše uhrazeno asi bych podala návrh na částečné zastavení exekuce podle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde bych se domáhala zrušení exekučního příkazu na Váš hypoteční účet a místo toho bych exekutorovi nabídla splátkový kalendář. Pokud je tato exekuce již uhrazena, nemá smysl tento návrh podávat.
K dotazu na chování soudu uvádím, že proti platebním rozkazům (tedy i tomu elektronickému) je opravným prostředkem odpor. Odpor je nutné podat do 8 dní ode dne doručení. Proto možná byl Váš opravný prostředek zamítnut a dalším se již soud nezabýval, neboť i ten byl podán opožděně. Soudy jinak s účastníky řízení komunikují a doručují jim písemnosti. Včas podaným odporem by se platební rozkaz zrušil a okresní soud by ve věci nařídil jednání, na které byste byla předvolána. Je těžké odhadnout do kdy by od podání opravného prostředku by s Vámi soud komunikoval, ale mám za to, že by to bylo max. do 3 - 4 měsíců po podání odporu či odvolání.