Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.556

Neoprávněná exekuce renty - jak požádat exekutora o vydání depozitu renty?

Odesláno: 
Otevřeno 1433 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
exekutor v Praze v rámci mého nespláceného dluhu, začal si brát výsluhu mého manžela, nejprve celou, nyní po změně zákona již jenom povolenou část, ale jde o to, že jsem v listopadu 2015 požádala o oddlužení. Dluh byl vedený pouze na moje jméno. I když jsem exekutora požádala, aby manželovu výsluhu již uvolnil, tak exekutor, tak neučinil. Výsluha se pravděpodobně ukládá na nějaký depozitní účet u MV.
Je možné nějakým způsobem požádat o ukončení exekuce a zaslání veškeré deponované částky mému manželovi a samozřejmě, aby mu nadále byla vyplácena celá výsluha.
Nebo bude mít takto blokovanou výsluhu po celou dobu mé insolvence, jenom na okraj jak věřitel, tak exekutor si přihlásil svoje požadavky do mé insolvence.
Prosím o radu, jak postupovat, aby manžel měl výsluhu celou a deponovaná částka mu byla vrácena.
Ještě jenom na okraj, jeden exekutor neuvolnil můj účet, lze nějak se s ním dohodnout, aby účet uvolnil a já ho měla plně k dispozici? Věřitel též si dal svůj požadavek do insolvence, bohužel tento exekutor ne.
Děkuji,
O. D.
 
Zdravím Vás, začnu od konce, exekutor by měl odblokovat Váš účet, neboť řádně splácíte pohledávky v rámci insolvence a insolvence má přednost i před exekucí. Pokud tak neučiní podejte návrh exekutorovi na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), zde aurgumentujte tím co jsem výše uvedla, a dále uveďte, že exekutor mohl tuto svoji pohledávku za Vámi přihlásit do insolvence a že tak neučinil není Vaše vina. Pouze uvádím, že i v insolvenci je možné exekuci nařídit, nelze ji ale vykonat, takže exekutoři by u dlužníků v insolvenci neměli provádět srážky ze mzdy ani exekuce z účtů povinných a tyto exekuční příkazy by měly být dle mého názoru zrušeny.
K dalšímu se Vás zeptám, zda jste v insolvenci pouze Vy nebo i Váš manžel. Pokud jen Vy a dluh vznikl za trvání manželství tak exekutoři bohužel mohou tyto Vaše pohledávky vymáhat i po Vašem manželovi, a to proto, že se jedná o manžela povinného. Kdyby jste však byli v insolvenci oba, tedy Vy i Váš manžel, exekutor by již tyto pohledávky nemohl exekučně vymáhat ani po Vás ani po manželovi.
Za příspěvek Vám moc děkujeme.
 
Děkuji za informaci, takže to znamená, že výsluhu manžel bude mít blokovanou celých těch 5 let mé insolvence. Peníze jsou ukládány na depozitní účet, nejsou vydávány exelutorovi. Exekutor si uplatnil své požadavky u insolvence, věřitel také. Mohu alespoň se pokusit dle výše uvedeného paragrafu požádat u částečné zastvení exekuce (myslím přímo směřovat na tu výsluhu), v podstatě jako by xekutora žádal manžel.

Děkuji
 
Zdravím Vás, ano částečné zastavení exekuce podat můžete. Ohledně výsluhy bych se možná obrátila na insolvenčního správce, ten by Vám měl vše vysvětlit.