Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.202

Exekuce bankovního účtu kam chodí plat, mzda nedlužníka - jak získat peníze zpět?

Odesláno: 
Otevřeno 1220 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítelkyni přišla exekuce na účet 16.2.2016. Dnes (14.03.2016) jí vyplatili životní minimum 6820 Kč jelikož je matka jednoho dítěte a má výlohy na nájem tak je to málo a dočetli jsme se že má nárok na více. Ale když sme volali exekutorovi tak nám řekl že nic takového ještě neslyše, l mzda na účtu byla 13700 a podle toho co sme se dočetli tak mela nárok cca něco přes 10 000 Kč, jelikož má další vyživovanou osobu a jenom nájem ji činí 7000 Kč. Můžete nám porodit jestli má teda nějaký nárok na větší peníze nebo je to v pořádku.
Peníze co přišly na účet ve skutečnosti napatří přítelkyni, ale nemám to i jak doložit papírově že je to moje výplata. S mým jméně tudíž nepatří přítelkyni, ale mě mám nějakou šanci tu výplatu dostat celou zpět, když mám podklady ktomu že patří mě a ne ji.
Děkuju za odpověď.
 
Zdravím Vás, ona nezabavitelná částka, která má být povinnému na základě jeho žádosti v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) je skutečně pouze dvojnásobek životního minima jednotlivce, tj. částka ve výši 6.820,- Kč, banka tedy postupovala zcela správně a nárok na větší částku nemáte.
Jiná situace by byla u postižení účtu manžela povinného, ale Vy nejste manželé.
K tomu, že byla zabavena Vaše mzda a nikoli příjem Vaší přítelkyně uvádím, že banka postupovala v souladu s exekučním příkazem, nicméně bych v tomto případě zkusila podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm h) občanský soudní řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde argumentujte tak, že byly provedeny srážky z účtu povinného, ale příjem ze kterého byly srážky povinného nebyl povinného, ale Váš, což doložte kopií výplatní pásky a rovněž i výpisem z onoho účtu, a z tohoto důvodu, že navrhujete zastavení exekuce a požádejte o vrácení zabavené částky od které však musíte odečíst částku 6.820,- Kč, která byla Vaší přítelkyni vyplacena bankou. Je však otázkou, zda uspějete, proto Vám doporučuji, abyste se v práci dohodl na výplatě mzdy na jiný účet nebo v hotovosti, aby se těmto situacím v budoucnu předešlo.