Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.634

Exekuce majetku manželů - soudní zúžení SJM (společného jmění manželů)

Odesláno: 
Otevřeno 1294 x
1 odpověď
 
1994 jsme uzavřeli manželství v roce 2003 jsme s manželem u notáře zúžili SJM, manžel i já jsme oba podnikali, 2007 se manžel v podnikání zadlužil a 2008 až 2009 byly vyhlášeny na manžela exekuce.
2009 byla v mém domě provedena exekuce movitých věcí a 2 automobilů, exekutor nebral ohled na zúžené SJM, že neuznává notářské zápisy. Tak jsem si 2010 nechala zúžit znovu SJM soudně. Mám k zúžení SJM i smlouvu od notáře 2010.
2011 jsem si koupila na úvěr automobil na IČ, podnikám v cestovním ruchu, v roce 2012 jsem si koupila druhý automobil též na úvěr, uvěr budu platit do roku 2017, je také na IČ. V březnu roku 2015 mě navštívili vykonavatelé od dalšího exekutora, sepsali znovu movité věci a oba automobily mi zabavili, nereagovali na nic jen, že můžou. Okamžitě jsem podala návrh na zastavení exekuce. Exekuční soud exekuci pozastavil do vyřešení vylučovací žaloby, kterou jsem podala o několik dní později. Soud prvního stupně 16.6.2015 zamítl můj návrh na vyloučení movitých věcí a automobilů z exekuce. Soud rozhodl na základě § 262 odst. 1, § 262a odst. 1, soud neuznal zúžení SJM 2003 notářským zápisem, neuznal ani zúžení SJM 2010, které je soudní a automobily zakoupené 2011 a 2012.
Neprodleně jsem podala odvolání, které se dnes (08.03.2016) projednávalo a soud druhého stupně potvrdil rozsudek prvního stupně. Chci se Vás zeptat, jestli je to možné, takhle rozhodnout a jestli je možné ještě nějaké řešení, kromě toho, že po doručení rozsudku, můžu podat dovolání.
Děkuji Vám za odpověď
 
Zdravím Vás, jelikož jsem neviděla dané listiny ani soudní rozhodnutí, tak skutečně můžete podat dovolání. Po dovolání je možné ještě podat i ústavní stížnost k Ústavnímu soudu v Brně, a to pokud se domníváte, že v předchozích soudních řízeních byla porušena Vaše ústavní práva zaručená Ústavou ČR, jako je např. právo na spravedlivý proces, vlastnické právo, aj. O možnosti podání Ústavní stížnosti je však nutné se poradit s advokátem. Pokud jste byla v dosavadních soudních řízeních právně zastupoval je nutné tuto otázku eventuální možnosti podání Ústavní stížnosti řešit s ním, Pokud jste právně zastoupena nebyla je nutné kontaktovat advokáta se kterým se poradíte ohledně dalšího postupu v této věci. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Ono toiž také hodně záleží i na samotném znění smluv o zúžení SJM. Přeji Vám hodně štěstí. Navíc by asi nebylo od věci argumentovat i tak, že automobily potřebujete k výkonu podnikatelské činnosti, která Vás živí a že tyto automobily by tudíž neměly být již od počátku zabaveny. Přeji Vám hodně štěstí.