Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.091

Exekuce rodičů pro dluh potomka (potomek nemá trvalé bydliště v bytě, domě rodičů)

Odesláno: 
Otevřeno 1530 x
1 odpověď
 
Někde tady jsem se dočetla, že
"exekutor dluh nesmí vymáhat po osobách odlišných od povinného s výjimkou manžela."
To je podle nějakého zákona nebo jen fráze?
Exekutor pod nátlakem a vyhrůžkami, že rodičům zabaví jejich věci pokud nezaplatí. To není dobrovolně plnění. Může se u nás proti těmto praktikám někdo bránit? Exekutor mi zabavil peníze z účtů ponechal si je - cca 27 000 Kč. Exekuce byla následně zastavena. Banka mi řeka že mi nemůže nic vyplatit že peníze jsou odeslané k exekutorovi.
Peníze pořád u exekutora od 2011. Dále banka pro jiný údajný dluh v částce 23 000 Kč. Na mě dá exekucí a ten sami pan exekutor co u něj zůstalo cca 27 000. Dne 15.7.2015 přišel a chtěl z 23 000 Kč dluhů s jeho náklady 61 000 Kč. Proč dluh neodečetl z 27 000 co u něj v úřadě zůstaly a náklady by žádné neměl? Kdyby mi peníze vrátil mohla jsem si dluh zaplatit sama bez rodičů. A já jsem nežádala pana exekutora aby měl mé peníze v úschově nebo mi chce dát úroky za 4 roky. 40 000 Kč.
Když je exekuce zastavena, proč se peníze nevrací zpět na účet. Pak pro blokaci účtu nelze zaplatit poplatek za vedení účtu a opět je člověk dlužník.
 
Zdravím Vás, to, že exekutor musí vymáhat pohledávku povinného pouze po něm a v určitých zákonem předpokládaných výjimkách i po manželovi povinného vyplývá z občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a rovněž i z exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.).
Exekutoři občas provádějí exekuce i na místě, kde se povinný skutečně zdržuje, neboť předpokládají, že zde má povinný svůj majetek, který by mohl být eventuálně zabaven.
Pokud máte za to, že jste peníze věřiteli uhradila je nutné dohledat doklad o platbě a podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, g) občanského soudního řádu a argumentujte tím, že jste dluh již uhradila, což dokládáte kopií dokladu o úhradě dlužné částky, který zašlete exekutorovi. Pokud by to byla pravda, mám za to, že by exekuce byla v rozsahu úhrady zastavena a náklady exekuce by měl v tomto případě hradit oprávněný. V dalším odkazuji na předchozí odpovědi na Vaše dotazy.