Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.768

Manžel v insolvenci - může manželka vlastnit byt aniž by byl vydražen insolvenčním správcem?

Odesláno: 
Otevřeno 1283 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Manžel má na sebe insolvenci do které vstoupil v manželství ale dluhy získal před manželstvím a to i uvedl v žádosti. Potřebuji poradit s tím jestli já jako jeho žena na sebe můžu mít napsaný byt (byli by na mě napsaná práva a budu jako majitelka bytu) nebo jestli by nám ho vzali? Měla bych tam hlášený trvalý pobyt jen já s prckem. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud je byt dosud v SJM, tak manžel nemůže v době insolvence ani exekuce převést svůj spoluvlastnický podíl na bytě výhradně na Vás, neboť tento postup je v rozporu se zákonem a vede ke zkrácení věřitelů. Je mi moc líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.
 
Dobrý den on nemá žádný podíl blbě jste mě pochopil. Sestra na mě chce napsat svůj byt. A já se bojím že když to udělá tak mi ho vezmou. Ale manžel by neměl ani kousek podílu bylo by to celé na mě. A namžel nabyl dluhů před svatbou. A mě do toho neberou teda aspoň tak mu to bylo řečeno.
 
Zdravím Vás, pokud nejste v insolvenci Vy a byt by byl výlučně Vás, tak to možné je. Nicméně upozorňuji na riziko postupu exekutorů, kteří i když často tzv. na hraně zákona exekučně postihují i manžely povinných, kteří s jejích dluhy nemají nic společného. Tito lidé (manželé povinných) se následně musí těmto postupům soudních exekutorů bránit.