Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.184

Exekuce účtu do debetu (povoleného přečerpaného limitu) - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1269 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat zda je možné, aby exekutor z mého účtu si nechal zaslat větší částku než je zůstatek (např. zůstatek na účtu byl 2400, -Kč a exekutor z mého účtu odečetl 4900, -Kč, takže jsem díky němu byl 2500, -Kč na účtě v mínusu) a tímto mně vystavit ze strany banky penále atd. Jak se mám této situaci bránit a jak postupovat vůči konkrétnímu exekutorovi.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor konkrétní výši srážky z účtu povinného neovlivní, neboť exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného exekutor doručuje bance a banka je tedy tou institucí, která exekutorům peníze z účtu povinných zasílá. Tedy máte-li povolený kontokorent ve výši 2.500,- Kč, proto tato srážka činí 4.900,- Kč, tedy 2.400,- Kč kladný zůstatek + 2.500,- Kč povolený kontokorent.
Pokud byste potřeboval peníze můžete požádat banku o výplatu nezabavitelné částky dle ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a banka by Vám měla nezabavitelnou částku ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce, tj. 6.800,- Kč na základě Vaší žádosti vyplatit. Nicméně je možné s ohledem na situaci, že se na Vašem účtu tato částka nenacházela, bude Vám vyplacena částka 2.400,- Kč, která na účtě byla. Tento postup však můžete použít pouze jedenkrát, o tomto by Vás měl soudní exekutor písemně poučit právě v exekučním příkaze k přikázání pohledávky z účtu povinného, který Vám bude doručen.
Pokud si necháváte zasílat mzdu na účet doporučuji Vám dohodnout se se zaměstnavatelem výplatu mzdy v hotovosti nebo poštovní poukázkou.